La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacuna no salva Xile del virus

El president Piñera demana que s’ajornin les eleccions a la Convenció Constituci­onal de la setmana vinent

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Els xilens passen aquesta Setmana Santa confinats malgrat que el país lidera la vacunació a Amèrica. Amb un 36% d’immunitzat­s amb una dosi, el percentatg­e de Xile només és superat al món per les Seychelles, Israel, el Regne Unit i els Emirats Àrabs. Tot i això, el país acaba de tancar les fronteres perquè bat rècord de casos de coronaviru­s i l’ocupació hospitalàr­ia creix vertiginos­ament.

La paradoxa xilena és que malgrat que més d’una tercera part de la població ja està vacunada, gairebé un 80% –que viu a l’àrea metropolit­ana de Santiago de Xile i altres nuclis urbans– té restringid­es les activitats per les mesures dictades fa uns dies pel Govern davant el ràpid augment de casos.

Els contagis van superar ahir els 8.000 casos per segon dia consecutiu. Divendres van ser 8.112, una xifra rècord a Xile des que va començar la pandèmia fa un any.

L’ocupació d’unitats de cures intensives també és de rècord, amb 2.804, més de la meitat a la capital xilena i el seu extraradi, on les últimes tres setmanes els pacients de llits crítics han crescut un 50%.

Queden molt pocs llits lliures de vigilància intensiva al país, ja que l’ocupació ja és d’un 96%.

Les autoritats es mostren cada dia preocupade­s. El president Sebastián Piñera va demanar “paciència” als xilens i va recordar que “la protecció de les vacunes no és immediata”. El mandatari conservado­r ha vist eclipsada l’exitosa campanya d’immunitzac­ió per la irrupció de la segona onada del virus i ara al Govern li plouen crítiques per haver fet una desescalad­a generosa durant els mesos de l’estiu austral, quan la ciutadania ha gaudit de les vacances amb poques restriccio­ns.

Els epidemiòle­gs van alertar durant l’estiu del probable creixement de casos i de la propagació del coronaviru­s pel país durant les vacances, i també del risc d’importació de les noves soques, com ara la brasilera, després que es reobrissin les fronteres perquè els xilens poguessin tornar a viatjar a l’estranger.

El ministre de Salut, Enrique París, està a l’ull de l’huracà davant la recrudescè­ncia de la pandèmia i cada vegada més veus demanen a Piñera un recanvi a la cartera. Aquesta setmana París es va veure immers en una polèmica després d’acusar The New York Times i The Washington Post d’haver-se “posat d’acord” per criticar La Moneda. Dimarts els dos rotatius dels Estats Units van publicar textos en què coincidien a

La ràpida desescalad­a durant les vacances de l’estiu austral ara passa factura i els casos es disparen

afirmar que l’eufòria del Govern per la campanya de vacunació i el relaxament de les mesures de protecció van provocar un excés de confiança en la població. D’altra banda, aquesta setmana molts mitjans internacio­nals, incloent-hi La Vanguardia, també han publicat informacio­ns sostenint la mateixa tesi.

Per criticar aquests diaris dels Estats Units, París va defensar l’actuació del Govern plantant cara a la campanya de vacunació i va aclarir que sempre havia dit que els efectes de la immunitzac­ió completa no es veurien fins a finals de juny.

El mateix París va qualificar el creixent augment de casos de “preocupant”. Les fronteres han tornat a quedar tancades aquesta setmana i només podran entrar a Xile els xilens o estrangers residents després de mantenir una quarantena obligatòri­a de cinc dies en un hotel, que hauran de pagar els viatgers, abans de completar l’aïllament a casa, si és que no donen positiu.

La campanya d’immunitzac­ió va arrencar a finals de desembre, quan Xile es va convertir en el primer país sud-americà a començar a vacunar. Amb 19 milions d’habitants, el país suma més de 23.500 morts i més d’un milió de contagis, als quals caldria sumar 8.000 morts més relacionad­es amb la covid però no confirmade­s.

Una mostra de la gravetat de la crisi sanitària és que Piñera ha sol·licitat al Parlament un ajornament de les eleccions municipals, regionals i a la Convenció Constituci­onal que ha de redactar la nova Carta Magna xilena.

Els comicis estan previstos per al 10 i 11 d’abril, però es preveu que el Congrés els postergui al 15 i 16 de maig mitjançant una llei que amb tota probabilit­at serà aprovada els pròxims dies, amb l’aval de l’oposició, després que ho proposés el Col·legi Mèdic de Xile.

La ràpida expansió de la segona onada de la covid és igual de preocupant a tot Sud-amèrica i especialme­nt al Con Sud, on ja estan arribant les primeres temperatur­es fredes de la tardor. Amb l’excepció del Brasil –que té un Govern negacionis­ta–, la majoria de països, com ara l’Argentina, també han restringit els últims dies l’entrada al seu territori. A l’Argentina el president Fernández ha donat positiu després de la primera dosi de la vacuna russa Spútnik V. Ahir va rebre la segona dosi i va dir que es trobava bé.

El Perú i l’Equador, on la pandèmia també està castigant amb força, mantenen la data de les eleccions presidenci­als per a l’11 d’abril.

Un esforç inútil?

El Govern adverteix que la immunitzac­ió col·lectiva no serà efectiva fins a finals de juny

 ??  ??
 ?? CRISTOBAL OLIVARES / BLOOMBERG ?? Xile lidera la taxa de vacunació a Amèrica, però no frena les infeccions
CRISTOBAL OLIVARES / BLOOMBERG Xile lidera la taxa de vacunació a Amèrica, però no frena les infeccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain