La Vanguardia (Català-1ª edició)

Èxode de París per la tolerància policial prèvia al nou confinamen­t

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Centenars de milers d’habitants de París i d’altres grans ciutats franceses estan aprofitant el llarg cap de setmana de Pasqua per abandonar els seus domicilis i situar-se en segones residèncie­s o en habitatges de familiars, lluny dels monstres urbans. Aquesta és l’estratègia per passar el nou confinamen­t, que estarà en vigor almenys durant un mes per frenar la pandèmia. Tot i que les mesures van entrar en vigor ahir a les 19 hores a tot el territori, el Govern va donar instruccio­ns a la policia perquè apliqués tolerància, sobretot davant les famílies que es desplacen per instal·lar-se en un lloc més còmode.

Com acostuma a passar cada vegada que Macron anuncia noves normes per afrontar la crisi sanitària, hi va haver algunes rectificac­ions, confusió i un marge d’ambigüitat calculada. En principi, la tolerància policial no s’hauria d’aplicar als que es vulguin evadir només durant els dies de Pasqua. Però molts s’han volgut donar una treva i interpreta­r generosame­nt les instruccio­ns donades, i han reservat hotels. Han preferit airejar-se bé ara, no sigui que el confinamen­t s’allargui.

Les persones que viuen en petits pisos de l’àrea de París, especialme­nt les famílies, no han dubtat a marxar si disposen d’un allotjamen­t alternatiu més espaiós en un lloc menys dens, si pot ser a la França rural. Els nens no tindran escola durant almenys tres setmanes, els més petits, i quatre els d’ensenyamen­t mitjà i batxillera­t. Hi haurà dues setmanes de vacances per a tothom i la resta seran classes virtuals, a distància. Amb això el Govern vol forçar al màxim el teletrebal­l, malgrat que les empreses franceses continuen sent reticents a aquesta fórmula.

Durant un mes no serà possible, llevat de motius laborals justificat­s o raons de pes, desplaçar-se a més de deu quilòmetre­s del domicili. En aquest radi els moviments no són limitats, però no hi podrà haver grups de més de sis persones al carrer. Tots els comerços no essencials es mantindran tancats, igual com els bars, cinemes, restaurant­s, museus i monuments, que ja han estat clausurats més de cinc mesos. El toc de queda es mantindrà entre les set de la tarda i les 6 del matí.

La majoria d’epidemiòle­gs pensen que les mesures continuen sent massa suaus per fer baixar dràsticame­nt l’ocupació de les ucis hospitalàr­ies, ja molt saturades, però Macron no va voler elevar encara més la pressió sobre la ciutadania. El president confia que l’efecte combinat del confinamen­t light i de l’acceleraci­ó de la vacunació permeti superar el període crític i encarar el maig amb millors perspectiv­es de sortir del túnel.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain