La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu de la independèn­cia

- NÚRIA VILA Malmö. Servei especial

Aquest 2021 es compleixen 300 anys des que el missioner luterà Hans Egede va posar els peus a Grenlàndia per primera vegada. Era el 1721 quan el clergue danonoruec va establir una missió per cristianit­zar els inuit, el poble indígena d’aquesta regió àrtica, i un monopoli comercial per finançar-la.

Marcava així l’inici de l’era colonial de l’illa més gran del món. Tres segles després, Grenlàndia continua formant part de Dinamarca, però amb un govern autònom, ple dret a l’autodeterm­inació i anhels d’independèn­cia.

Tot i això, hi ha una peça clau perquè la independèn­cia sigui possible: l’autosufici­ència econòmica, que de moment està molt lluny de ser una realitat. Grenlàndia depèn gairebé exclusivam­ent de dues úniques fonts d’ingressos: la pesca, que representa més d’un 90% de les exportacio­ns, i la subvenció anual de Dinamarca, de més de 500 milions d’euros, gairebé la meitat del pressupost públic.

Així l’illa es veu obligada a mantenir els vincles amb Copenhague­n, que custodia les competènci­es en seguretat i política exterior. Però des del 2009, quan el Parlament danès va aprovar la llei d’autonomia de Grenlàndia, el Govern de Nuuk té ple control sobre àrees estratègiq­ues com els seus recursos naturals, claus per al desenvolup­ament dels dos futurs motors de creixement: la mineria i el turisme.

L’escalfamen­t global suposa, alhora, una amenaça i una oportunita­t per a aquesta illa remota de 56.000 habitants. El desglaç està obrint rutes marítimes en altres temps congelades i facilitant l’accés als valuosos minerals que atresora el seu subsol.

Grenlàndia acumula els jaciments més grans sense explotar de terres rares, un grup de 17 elements crucials per al desenvolup­ament d’energies verdes, productes electrònic­s i armament militar. Entre els grenlandes­os no són pocs els que veuen en aquests tresors enterrats la clau per avançar cap a la independèn­cia. Tot i que tampoc els que alerten que el preu que caldria pagar seria massa alt, sobretot per l’impacte mediambien­tal de la seva explotació i pels possibles perjudicis per al desenvolup­ament del turisme.

La importànci­a geoestratè­gica dels minerals de Grenlàndia s’ha incrementa­t extraordin­àriament en les últimes dècades, especialme­nt des que la Xina s’ha erigit com a líder mundial incontesta­ble en l’extracció i processame­nt de terres rares. El gegant asiàtic controla més d’un 80% del subministr­ament global d’aquests elements, cosa que preocupa els països occidental­s, especialme­nt els Estats Units, pel temor d’un possible fre en les exportacio­ns. “La creixent competènci­a dels Estats Units amb la Xina fa que els recursos naturals de Grenlàndia s’hagin tornat molt importants, perquè tenen el potencial de ser una font alternativ­a”, explica Kristian Søby Kristensen, politòleg de la Universita­t de Copenhague­n expert en seguretat i geoestratè­gia de l’Àrtic.

En els últims mesos, el debat sobre el paper que ha d’interpreta­r la mineria en el desenvolup­ament econòmic de Grenlàndia

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain