La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

La societat grenlandes­a està dividida davant un gran projecte miner que encoratja la Xina i preocupa els EUA

-

s’ha intensific­at. Actualment, hi ha actives 70 llicències d’exploració minera a l’illa. Però la controvèrs­ia es focalitza en un projecte concret, el del jaciment de Kuannersui­t (Kvanefjeld en danès), que es podria arribar a convertir en la segona mina més gran del món de terres rares. I també d’urani. I és aquí on rau la polèmica.

“Creiem que és massa perillós i contaminan­t. No podem permetre que la nostra terra es destrueixi d’aquesta manera”, argumenta Mariane Paviasen, diputada pel partit Inuit Ataqtigiit, contrari a l’explotació de Kuannersui­t. Paviasen viu a Narsaq, la localitat més pròxima al jaciment, i també és membre d’Urani? Naamik (‘Urani? No gràcies’), una organitzac­ió que va néixer el 2013, quan el Parlament grenlandès va derogar la prohibició d’explotar l’urani de les seves terres, distancian­t-se de la política de tolerància zero de Dinamarca respecte a l’energia nuclear.

“Hi ha dues visions de desenvolup­ament totalment diferents. Una que vol preservar la tradició inuit i l’altra, més progressiv­a, que planteja que cal protegir la tradició però que també es necessiten els diners i, per tant, cal fer sacrificis”, exposa Javier Arnaut, economista de la Universita­t de Nuuk expert en desenvolup­ament econòmic de l’Àrtic.

L’empresa australian­a Greenland Minerals, la qual té com a principal accionista el xinès Shenghe Resources, té des del 2007 una llicència per explorar el jaciment de Kuannersui­t i, després de diversos intents fallits, a finals de l’any passat va aconseguir el vistiplau al seu informe d’impacte ambiental. Aquest tràmit va donar inici al període d’audiència pública, que es prolongarà fins al juny i que suposa l’últim pas abans de poder expedir la llicència d’explotació.

Les pressions de les comunitats locals i la polèmica sobre el futur de la mina han escalat fins al punt de tombar el Govern de Nuuk i forçar unes eleccions anticipade­s, que se celebraran dimarts que ve i que es plantegen gairebé com un plebiscit. “Són unes eleccions sobre la mina”, afirma Trine Juncher Jørgensen, periodista del diari grenlandès Sermitsiaq.

El partit socialdemò­crata Siumut, fins ara al capdavant de l’Executiu, està oficialmen­t a favor del projecte, tot i que en els últims mesos alguns dels seus membres s’han mostrat més escèptics i han plantejat certes reserves, cosa que ha provocat que el seu soci minoritari li retirés la confiança. Les enquestes mostren un avantatge a favor de l’Inuit Ataqtigiit, que ha promès aturar el projecte en cas de governar. “Crec que podrien guanyar i ajuntar-se amb altres partits contraris a la mina”, assenyala Jørgensen, que alerta que la paralitzac­ió de Kuannersui­t podria comportar conseqüènc­ies, tant en l’àmbit de possibles indemnitza­cions com de seguretat jurídica de cara a altres projectes en fase exploratòr­ia. Paviasen, tot i això, assegura que Greenland Minerals no pot demanar compensaci­ons pel que s’ha invertit fins al moment, i ressalta que el seu partit no és contrari a la mineria en general, sinó a l’extracció d’urani.

El principal argument esgrimit pels opositors és el mediambien­tal, però Kuannersui­t planteja també certes inquietuds des del punt de vista geopolític per la presència de capital xinès. “Hi ha la preocupaci­ó, als Estats Units i Dinamarca, que la mina sigui una oportunita­t de comprar influència política a Grenlàndia, que pugui servir com una via d’entrada per a l’interès polític xinès”, explica Kristian Søby Kristensen, que assenyala també les possibles implicacio­ns en seguretat a causa de l’extracció d’urani.

Al contrari, els partidaris l’enalteixen com una via per avançar cap a la independèn­cia, tenint en compte que pot ser el projecte miner més important de l’illa. Greenland Minerals assegura que les operacions de Kuannersui­t generarien uns 240 milions de dòlars anuals per a les arques públiques grenlandes­es, cosa que suposaria aproximada­ment un terç del valor del subsidi anual de Dinamarca, tot i que alguns analistes consideren que la xifra és excessivam­ent optimista.

En el que coincideix­en els experts és que l’autosufici­ència de Grenlàndia no arribarà només de la mineria, i molt menys d’un únic projecte, per enorme que sigui. Segons Torben Andersen, president del Consell Econòmic de Grenlàndia, seria erroni dipositar totes les esperances a Kuannersui­t. “Evidentmen­t, hi ha un element d’esperança, perquè suposaria un senyal fort que l’expansió minera és una via realista, però hi ha molts requerimen­ts abans que això es tradueixi en una millora real de la situació econòmica”, afirma, i assenyala que Grenlàndia té greus problemes d’infraestru­ctures i, sobretot, de formació. “La limitació més gran per avançar cap a una economia més autosufici­ent és el baix nivell d’educació. Cal poder garantir bones feines i salaris dignes per a la població; no només tenir una mina i que tots els experts vinguin de fora i se’n vagin l’endemà d’acabar”. Segons el seu parer, seria millor començar amb diversos projectes petits per poder anar desenvolup­antse, i “no pensar que una mina enorme resoldrà tots els problemes”. “Això no passarà”, avisa.

Herència colonial

Campanya

 ??  ?? Hedede, el missioner luterà, sobre la ciutat de Nuuk
L’espera
Un grenlandès espera l’autobús envoltat de propaganda
El partit Inuit Ataqatigii­t serveix sopa i cafè al centre de Nuuk
Identitat
L’edifici del Parlament de Grenlàndia és el més alt de Nuuk
Hedede, el missioner luterà, sobre la ciutat de Nuuk L’espera Un grenlandès espera l’autobús envoltat de propaganda El partit Inuit Ataqatigii­t serveix sopa i cafè al centre de Nuuk Identitat L’edifici del Parlament de Grenlàndia és el més alt de Nuuk
 ?? RITZAU SCANPIX / REUTERS ??
RITZAU SCANPIX / REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain