La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No especulare­m amb eleccions; si volen, que governin en minoria”

Jordi Sànchez, secretari general de JxCat

- SILVIA ANGULO

grup prenia decisions que podien repercutir en el seu futur judicial.

Fins on s’arribarà a partir d’ara és una incògnita. Segons explica el secretari general de Junts, en una entrevista a la resposta a un fracàs de les negociacio­ns amb el Govern central pot ser la mobilitzac­ió i la desobedièn­cia. Però no queda clar si seria institucio­nal, ciutadana o totes dues.

És una qüestió que provoca diferèncie­s fins i tot al si de Junts, com s’ha vist aquesta setmana, quan el diputat i membre de la Mesa del Parlament Jaume AlonsoCuev­illas

va qüestionar la utilitat de desobeir per qüestions simbòlique­s o que no serveixen per avançar cap a la independèn­cia. Unes paraules que contrasten amb les de dirigents de Junts, que han retret a ERC que eviti incomplir ordres judicials per preservar els seus càrrecs públics.

Els dirigents independen­tistes abracen un dia el discurs realista i un altre apunten a la desobedièn­cia o la unilateral­itat. I aquesta ambigüitat sobre les seves veritables intencions contribuei­x a enquistar el conflicte i a embarranca­r decisions com la dels indults als líders del procés.

La tramitació dels indults està en la fase final. Només falta l’informe del Suprem, que no és vinculant. Difícilmen­t un tribunal sentenciad­or serà favorable a una mesura d’aquesta mena si no hi ha un pronunciam­ent clar per part del condemnat que la seva voluntat és no tornar a incórrer en el delicte jutjat. Però tenint en compte les circumstàn­cies polítiques d’aquest cas, aquesta premissa és difícil que es produeixi. I la retòrica del procés la complica.

Sigui com sigui, Pedro Sánchez haurà de prendre una decisió. Preveu fer-ho a l’estiu, per bé que el calendari polític pot fer variar les seves intencions. En algun moment s’haurà de pronunciar, però la voluntat de Sánchez sobre el conflicte català cada dia és més mesurada, gairebé evasiva. El president bascula entre la recerca de l’electorat que deixa orfe Ciutadans i el bloc de l’esquerra i el nacionalis­me.

Sánchez eludeix la qüestió de fons: com es poden conciliar els sentiments nacionals i canalitzar els conflictes identitari­s en un Estat veritablem­ent plural. Una tasca ingent i complexa per a la qual ara com ara no només no hi ha un pla, sinó tan sols una actitud a la defensiva davant el nacionalis­me centralist­a de què Isabel Díaz Ayuso és una expressió eloqüent.

mdgarcia@lavanguard­ia.es

Vox

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en una fotografia feta fa uns mesos
ANA JIMÉNEZ El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en una fotografia feta fa uns mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain