La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atrapats en la retòrica i l’immobilism­e

A Madrid es lliura el preàmbul de la batalla pel Govern d’Espanya. A Catalunya el temps passa però el procés continua. L’independen­tisme insisteix en la seva retòrica i serveix d’excusa a la Moncloa per a l’immobilism­e.

- Lola García

Diu Pablo Iglesias que el gran problema territoria­l d’Espanya és Madrid. Sens dubte, el que passa a la capital és motiu de preocupaci­ó política. Un lideratge populista, disposat a governar amb la ultradreta, que es tradueix en una polaritzac­ió ideològica de la societat, són prou motius per fer atenció a la singularit­at madrilenya. Cal afegir-hi la queixa d’altres comunitats, que acusen el Govern de la capital de deslleialt­at fiscal, d’absorbir talent i rendes com un enorme forat negre.

Sent Madrid un problema amb efectes per a l’equilibri territoria­l, no es pot comparar amb el que va ocórrer a Catalunya la tardor del 2017. El que passa és que a Iglesias, com a Pedro Sánchez o a altres actors de la política espanyola, el conflicte català ja els cansa i no els resulta peremptori. Només al PP i a Vox els permet servir el clàssic còctel que combina l’amenaça del comunisme amb la dels presumptes privilegis als separatist­es.

A Madrid es lliura el preàmbul de la batalla pel Govern d’Espanya. A Catalunya el temps passa, però el procés continua. L’independen­tisme ha quedat atrapat en la seva retòrica, que serveix d’excusa a l’Executiu central per a l’immobilism­e.

L’ajustat resultat electoral del 14-F ha destapat una lluita pel poder polític en la seva màxima expressió per part d’ERC i Junts. És a dir, no només per copar institucio­ns, organismes o pressupost­os, sinó també per quin és el discurs hegemònic de l’independen­tisme.

Qui dirigeix l’estratègia per la secessió?, quan s’estriparan les cartes del diàleg amb la Moncloa?, es recorrerà a més mobilitzac­ions?, s’incorrerà en la desobedièn­cia institucio­nal? En definitiva, quin serà el relat que l’independen­tisme oferirà a la societat catalana els pròxims anys? Junts vol marcar el ritme i els continguts d’aquesta narració política per recuperar el lideratge davant una ERC que preferia fer camí caminant.

Els republican­s han acceptat la creació d’una mena d’Estat Major com el que al seu dia va planificar i va organitzar l’1-O des de fora del Govern, aquesta vegada sota el paraigua del Consell per la República de Carles Puigdemont. La decisió sobre el rumb polític de l’independen­tisme s’externalit­za així a un ens en què hi haurà ERC, Junts, la CUP i les dues entitats, l’ANC i Òmnium. Un sanedrí que actuarà al marge del Govern. El 2017 l’existència d’un Estat Major va provocar les suspicàcie­s de bastants consellers, ja que aquell

Cs

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Pedro Sánchez durant la seva última compareixe­nça a la Moncloa
KIKO HUESCA / EFE Pedro Sánchez durant la seva última compareixe­nça a la Moncloa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain