La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ciutats no compten

Alcaldes de tots els partits denuncien que se’ls està deixant al marge de l’estratègia de recuperaci­ó europea

- JAUME V. AROCA

Primer va ser la gestió de la pandèmia i ara comença la discussió sobre la difícil recuperaci­ó. Com ha passat amb els estats d’alarma i els successius confinamen­ts, les ciutats semblen condemnade­s a ser simples subalterns del Govern central i les administra­cions autonòmiqu­es en la gestió dels fons europeus per a la sortida de la crisi.

Entre el terrabasta­ll de la disputa pel poder a la Comunitat de Madrid i l’inacabable duel català amb prou feines arriba a fer-se sentir el debat sobre què, com i qui gastarà l’extraordin­ària xifra de 140.000 milions del programa Next Generation que rebrà Espanya a partir de l’estiu.

Però molts alcaldes, de tots els partits, temen que els diners ploguin en paracaigud­es –amb la seva habitual imprecisió– i només arribin a les grans corporacio­ns i als projectes institucio­nals. Com a mínim els ajuntament­s demanen de poder presentar els seus propis plans. Que no se’ls descarti sense escoltarlo­s.

L’estructura dissenyada pel Govern central per a la gestió dels Perte –caldrà anar familiarit­zant-se amb aquesta paraula, que és l’acrònim de Projectes Estratègic­s per a la Recuperaci­ó i Transforma­ció Econòmica– configura una gestió centralitz­ada d’aquests recursos i habilita exclusivam­ent una comissió de coordinaci­ó amb les administra­cions autonòmiqu­es. A priori, el poder local no hi és ni se l’espera en aquesta taula de diàleg.

L’experiènci­a del passat no juga a favor dels municipis. Amb una dimensió econòmica molt menor, tothom recorda a Espanya el pla Zapatero, la injecció de més de 10.000 milions d’euros que el 2010 i amb presses van haver de gestionar els ajuntament­s amb l’objectiu d’impulsar una recuperaci­ó que no va arribar. El país està ple de rotondes absurdes que deuen la seva vida a aquell intent fracassat.

Tot i això, en aquesta crisi els ajuntament­s han demostrat la seva capacitat desenvolup­ant durant la pandèmia una tasca ingent en primera línia del front –les ciutats han estat les més castigades pels contagis– per mantenir els serveis públics –el transport, la neteja, el suport social, l’activitat comercial– mentre donaven suport a les estratègie­s de vacunació i de prevenció dels contagis que els arribaven dictades des dels governs autonòmics acceptant-les sense la cridòria política que ha acompanyat aquestes decisions.

El debat, si fos possible plantejar-ho amb prou serenitat, és si els sargits que necessita el país després de la pandèmia s’han de fer amb fil gruixut o fil fi. En definitiva per quins circuits arribaran els diners a la gent que ho necessita.

“Molt em temo que en aquesta qüestió només podrem exercir d’influencer­s”, admet un alt responsabl­e de l’Ajuntament de Barcelona. Sabent que la regió metropolit­ana té prou musculatur­a per beneficiar-se d’aquests fons està ultimant un informe –amb un ull posat en el que està fent bé el Govern basc– sobre quins projectes metropolit­ans encaixen en els famosos Perte. Per intentar-ho que no quedi. Caldrà veure quants d’ells coincideix­en amb els 27 que defensa la Generalita­t catalana.

Aquest mes passat, en un inusual exercici de cooperació política, els alcaldes d’onze ciutats, Madrid i Saragossa, governades pel Partit Popular; Cadis amb un alcalde d’Adelante Cádiz; València, presidida per Compromís; Girona i Reus, on governa Junts per Catalunya; Granada, per Ciutadans; Lleida, amb ERC al capdavant; Torrelaveg­a del

Partit Regionalis­ta de Cantàbria; Pamplona, d’Unió del Poble Navarrès i Santa Cruz de Tenerife de Coalició Canària, van firmar un comunicat conjunt reclamant una intervenci­ó més gran del poder local a la presa de decisions sobre els plans de recuperaci­ó.

Els alcaldes demanen de gestionar uns 20.000 milions dels 140.000 assignats a Espanya. De moment el Govern central només ha avançat una aportació de 1.800 milions als municipis.

Amb més discreció, la mateixa reivindica­ció va ser plantejada també per alguns alcaldes socialiste­s en una reunió feta a la Moncloa fa un temps.

El debat no és exclusiu del nostre país. Quan el Parlament Europeu va donar el vistiplau a la creació d’aquest fons extraordin­ari va aprovar una proposició, impulsada pel grup d’Els verds/ Aliança lliure, en què instava els països a tenir en compte el poder local.

A l’octubre del 2020 nou alcaldes d’aglomeraci­ons europees, entre els quals hi havia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van firmar una carta conjunta per reclamar la gestió de part d’aquests fons. La missiva va ser subscrita a més pels alcaldes de Milà, París, Lisboa, Budapest, Praga, Varsòvia, Bratislava i Hannover i demanaven de gestionar un 10% dels 1,8 bilions assignats a aquest pla d’estímuls.

També l’Aliança per la Cohesió, que integra a 140 regions i 137 ciutats europees, ha mostrat la seva preocupaci­ó perquè “a mesura que els estats membres preparen els seus plans nacionals de recuperaci­ó, ha quedat clar que a molts països les nostres regions, ciutats i municipis no participen de manera significat­iva en el procés de planificac­ió”.

Però depèn dels governs centrals la manera en què es gestionin els recursos i no sembla que l’Executiu de Pedro Sánchez estigui per embarcar-se en una negociació directa amb l’administra­ció local.

Plou sobre mullat. El model autonòmic espanyol, embarranca­t en el conflicte territoria­l, fa anys que va deixar de veure els governs locals com un interlocut­or rellevant. França, Itàlia i fins i tot l’Alemanya federal comencen a comprendre que les seves grans ciutats són un factor de competitiv­itat i d’estabilita­t política i social. A Espanya, aquesta onada encara no ha arribat.

Els ajuntament­s no volen tenir el paper subaltern que els ha tocat durant la pandèmia

El sistema de gestió dels 140.000 milions dissenyat a la Moncloa exclou els municipis

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ciutadans de Barcelona caminant per la Rambla, la zona zero del devastador impacte sobre el model turístic durant la pandèmia a la regió metropolit­ana
ÀLEX GARCIA Ciutadans de Barcelona caminant per la Rambla, la zona zero del devastador impacte sobre el model turístic durant la pandèmia a la regió metropolit­ana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain