La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat de coloraines

-

El carrer Pelai acull l’última manifestac­ió de l’urbanisme tàctic que prodiga l’Ajuntament de Barcelona. La vorera del costat mar s’ha eixamplat pel procedimen­t de sumar-li part de la calçada prèviament destinada al trànsit rodat, pintant dibuixos sobre l’asfalt. En aquest cas, una evocació dels típics panots, però ara de color blau cel.

L’objectiu final d’aquestes operacions –reduir la contaminac­ió produïda pels motors d’explosió– és plausible. Però la valoració ciutadana del mètode utilitzat per l’Ajuntament per acostar-se a l’objectiu no ha estat, en termes generals, positiva.

Aquesta operació va començar després del primer confinamen­t, sovint argumentan­t que era urgent ampliar les voreres per tal de garantir la distància social, quan l’objectiu últim era l’apuntat més amunt. I va començar amb sort diferent. La primera intervenci­ó a la Via Laietana, on els ciclistes havien de circular pel carril que se’ls havia reservat a escassa distància dels autobusos, va ser probableme­nt la més desafortun­ada. Altres de posteriors, com les que van afectar els carrers Girona o Consell de Cent, van ser una mica menys criticades. Però la veritat és que l’espai arrabassat als automòbils per donar-lo als vianants rep sovint altres usos. L’utilitzen les furgonetes de repartimen­t, en una ciutat on el nombre de serveis d’entrega relacionat­s amb el

L’urbanisme tàctic redueix el trànsit rodat, però no sempre redunda en favor dels vianants

comerç electrònic creix sense parar. L’utilitzen els riders que van en bici o en moto, i que l’han convertit en la seva àrea de descans. I hi campen altres bicicletes o patinets, fent ziga-zagues entre els vianants que s’hi aventuren.

L’urbanisme tàctic és un sistema amb un fort component experiment­al, barat, que sembla condemnat a avançar pel mètode de prova-error. Tanmateix, de l’anàlisi de la seva realitat no es desprèn que la millora del que no funciona correctame­nt sigui una prioritat per a l’Ajuntament. Així doncs, Barcelona continua omplint-se de calçades pintades de blau, de verd, de groc, etcètera, amb unes trames capritxose­s i uns usos que no sembla fàcil racionalit­zar i planificar.

Les queixes tenen a veure amb aquesta funcionali­tat aleatòria. També amb el retrocés que suposa per a Barcelona, una ciutat orgullosa del seu urbanisme, i mereixedor­a de premis internacio­nals en aquest sentit, veure’s ara condemnada a estar empastifad­a. Les queixes es deuen fins i tot, encara que sembli paradoxal, a la desídia que caracterit­za el mantenimen­t, més greu si pot ser en intervenci­ons prèvies, i suposadame­nt definitive­s, com van ser les de les superilles. Per tot plegat, instem l’Ajuntament a revisar tot el que no funciona satisfactò­riament en el seu urbanisme tàctic i a reaccionar en conseqüènc­ia. El primer resultat d’aquest procedimen­t seria l’augment del reconeixem­ent dels objectius finals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain