La Vanguardia (Català-1ª edició)

Govern republicà

-

Cinc dies abans de ser investit, el president electe Joe Biden va enviar una carta a rectors d’universita­ts i directors de centres de recerca. Emmirallan­t-se en una crida de Franklin D. Roosevelt, que va aconseguir rellançar la prosperita­t del país, Biden s’adreçava a acadèmics i investigad­ors per encoratjar-los a revitalitz­ar l’estratègia nacional de ciència i tecnologia. Els demanava recomanaci­ons sobre cinc àrees transversa­ls: sanitat, repte climàtic, lideratge tecnològic, igualtat i salut del mateix sistema d’innovació. No estava proposant als savis d’incorporar-se a l’Administra­ció. Allò que buscava era la col·laboració activa del coneixemen­t que transforma amb la política. Com? Definint estratègie­s generals, establint accions específiqu­es, proposant estructure­s de govern per facilitar que el poder de la ciència es posi al servei del benestar dels ciutadans.

El professor Esteve Almirall va glossar la carta a Via Empresa. “No es tracta de si l’Administra­ció és gran o petita, el més important és si és eficient i capaç de liderar, juntament amb el consens de molts, el futur d’un país”. No imagino una descripció millor dels valors –eficiència, lideratge, consens, llarg termini– i dels reptes –sanitat, tecnologia, canvi climàtic, coneixemen­t i igualtat– sobre els quals s’hauria de fundar avui un govern republicà. Allà i aquí. Però el nostre govern, malgrat la urgència de tenir la Generalita­t funcionant a ple rendiment, segueix autolimita­t en les seves capacitats perquè només pot treballar en funcions. Mentre l’onada de la crisi econòmica i social s’acosta, amenaçant, els partits amb capacitat de formar-lo no han volgut arribar a un acord després de cinquanta dies de negociacio­ns.

Els motius d’aquest fracàs no sembla que tinguin tant a veure amb la discussió sobre una agenda republican­a, compartida per una majoria qualificad­a de la Cambra, sinó amb l’enèsim redisseny d’una estratègia processist­a aturada a les pàgines esgrogueïd­es de l’octubre del 2017. No poder ni saber com sortir d’aquella “gàbia melancòlic­a”, per dir-ho amb Xavier Domènech, és el principal factor que ara mateix impossibil­ita deixar enrere el processism­e per experiment­ar amb fórmules alternativ­es que permetin empoderar les institucio­ns de nou.

L’oportunita­t de conformar un nou govern, precisamen­t, hauria de crear les condicions per atrevir-se a pensar en una direcció diferent, centrada en la única prioritat que els països tindran durant els propers anys: la Gran Reconstruc­ció. Perquè la reactivaci­ó de Catalunya no depèn ni dependrà només de la Generalita­t, però no serà possible sense un lideratge de l’autogovern que tingui l’eficiència com a objectiu, que entengui la lògica multinivel­l de la nova globalitza­ció (com explica Antón Costas a Vanguardia Dossier ) i que compti amb un suport social creixent. La resta és passat.

Com que la divisió del bloc independen­tista seguirà, perquè és l’oxigen que respira Junts, alhora que el consens entre blocs sembla una quimera, i ho serà mentre hi hagi represalia­ts, podria aprofitar-se l’actual pròrroga de les negociacio­ns per superar la pugna partidista a través no d’una distribuci­ó de càrrecs sinó d’un disseny diferent de la governança: una organitzac­ió de la Generalita­t que, en funció de les competènci­es de les quals disposa, pugui incorporar coneixemen­t per tal de respondre d’una manera més eficient als reptes del present i del futur. No es tracta d’inventar la sopa d’all. Si se sap que el sistema de salut o l’acció sobre el medi ambient i l’aposta per la innovació són necessitat­s socials i nòduls de prosperita­t, per què no buscar la col·laboració de la ciència en aquests àmbits per prestigiar la Generalita­t? El canvi de valors i de prioritats forçaria el suport per la via dels fets i seria a través dels fets que l’electe Pere Aragonès presidiria un govern autènticam­ent republicà.

Per què no buscar la col·laboració de la ciència per prestigiar la Generalita­t?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain