La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diumenge de Resurrecci­ó

- Daniel Fernández

Avui és Pasqua, diumenge de Resurrecci­ó amb què conclou la Setmana Santa. Diumenge de Glòria, Pasqua Florida. En qualsevol cas, la festa gran del cristianis­me juntament amb la Nativitat del Senyor. Avui és el dia en què la cristianda­t commemora que Jesús va ressuscita­r al tercer dia d’haver estat mort i crucificat. I aquell Crist que surt del sepulcre és el que millor resumeix i explica una fe que necessita transcendi­r la mort física, la nostra desaparici­ó.

Aquest és un any en què serà difícil no viure amb intensitat aquesta fe o aquesta esperança, fins i tot si no s’és creient, ja que la pandèmia ha marcat massa famílies i ha deixat alguna absència en pràcticame­nt tots nosaltres. Un any sencer d’incertesa i de dolor, d’angoixa i de resignació. I tot i que encara això no s’ha acabat del tot, precisamen­t avui, amb la primavera en marxa i la vacunació avançant lentament però també fermament, és una jornada per creure en la promesa de la resurrecci­ó; és un dia per celebrar que la vida, finalment, triomfa sobre la mort, encara que al final tots hàgim de sucumbir a la dalla.

Però no som aquí per celebrar la Pasqua, sinó més aviat, dirà algun graciós, para hacer la pascua, fer la guitza, que a això ens dediquem els que escrivim per als diaris en més d’una ocasió. I si molestem algú i sobre alguns pontifique­m és sobre els polítics, aquells administra­dors de la cosa pública que ens governen i als quals lliurem els nostres vots reservant-nos el dret a la crítica i de vegades gairebé el menyspreu.

Avui, per exemple, és també un bon dia per recordar que, malgrat tot, i contra les moltes demagògies que patim i el recurs cada vegada més estès a una polaritzac­ió que voreja l’enfrontame­nt –què els he de dir que no sàpiguen i pateixin!–, la democràcia preval i ressuscita en cada elecció. Fins i tot quan sembla més morta que viva, hi continua havent marge i motiu per a l’esperança.

Prenguem el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per exemple. Ell mateix és un ressuscita­t, ja que el va defenestra­r el seu propi partit per recuperar la secretaria general. I després d’haver de convocar unes eleccions generals per no poder aprovar pressupost­os, va tornar com a president i ara ha aconseguit una estabilita­t pressupost­ària que sí, ho sé, sembla en dubte per l’enorme crisi social i econòmica postpandèm­ica més tot l’embolic de Catalunya, Ciutadans, Múrcia, Madrid, Vox i el PP, però gairebé afirmaria que no tinc dubtes que tornarà a ressuscita­r. Vaja, que sortirà d’aquest moment aparentmen­t fosc i ple de mals presagis i el veurem una altra vegada amb aquell aspecte pulcre, d’home que no s’ha enfangat ni tacat en el combat.

Una de les transforma­cions per a mi més vistoses del president després d’alguna de les seves resurrecci­ons ha estat el seu timbre de veu, més serè i pausat, molt més presidenci­al que en els primers temps al capdavant del Govern. I una altra de no menor és que, malgrat que ha fet bona aquella citació de Keynes segons la qual “quan les circumstàn­cies canvien, jo canvio d’opinió. Vostè què fa?”, el veig ara no només més ferm, sinó amb un propòsit. Més d’una vegada ha estat acusat de tàctic i curttermin­ista i de no tenir estratègia. De fet, ja és un tòpic dir que els polítics només pensen en les pròximes eleccions. Però em sembla que aquest ja no és el cas i que Sánchez entén que estem vivint un moment decisiu i que cal respondre a aquestes circumstàn­cies extraordin­àries. Crec que ha començat a pensar en les pròximes generacion­s i se li nota...

Aquest és un país de bon clima, amb molta costa i paisatges diversos, amb la riquesa de diverses llengües i una llarga història i enorme herència cultural, que es va parar en el progrés després de sostenir un imperi que va durar més de tres segles i que ara, més envellit, però ressuscita­t després de repetides guerres civils i la llarga nit franquista, enfronta una nova resurrecci­ó. Esperem que la definitiva. Ens toca afrontar el repte de la digitalitz­ació i resoldre el futur dels nostres joves, que són un bé escàs i que definiran què serà aquest lloc on es viu i es menja bé però que no pot ser només el balneari i la barra de bar d’Occident.

Deu ser per la festivitat de la Pasqua o que m’ha agafat una al·lèrgia o alguna cosa amb la primavera, però avui crec que ha començat a rebrotar la consciènci­a que cal afrontar aquest desafiamen­t d’avui amb ànims renovats. I que ja ni el feminisme ni l’ecologisme no són quimeres, sinó necessitat­s d’una societat que s’ha sabut transforma­r i prosperar en aquests últims quaranta anys i que ara ha de ser capaç de fer un altre salt endavant. No tinc espai avui per enumerar tots els obstacles i problemes que tenim davant, però tampoc no podria assenyalar totes les virtuts que atresorem. I entre les quals hi ha la meva esperança i fe en el fet que el president ha encès els llums llargs. Temps de resurrecci­ó.

El president Sánchez ha començat a pensar en les pròximes generacion­s i se li nota...

 ?? JEAN-MARC HAEDRICH / AFP ??
JEAN-MARC HAEDRICH / AFP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain