La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hisenda cobra als orfes de Germanwing­s

El Congrés va acordar una exempció fiscal als beneficiar­is de les beques de Lufthansa, però aquest any pagaran la renda

- CARINA FARRERAS

De l’empara a l’oblit. Les famílies de les víctimes de Germanwing­s no donen crèdit a la desconcert­ant actuació dels polítics que han passat d’acompanyar-los i prometre’ls ajuda a deixar-los en l’oblit. “Són innombrabl­es les visites a Madrid per explicar el nostre cas, així com cartes, correus i trucades durant cinc anys, cinc anys que han acabat, de moment, amb un final totalment frustrant”, es lamenta Eduardo Ruiz, expresiden­t de l’Associació d’afectats del vol GWI 9525 als Alps, pare d’un passatger mort i avi de dos orfes.

Quan el 24 de març del 2015 el copilot de la filial de Lufthansa, Germanwing­s, que anava de Barcelona a Düsseldorf, va estavellar l’avió amb 150 persones, entre passatgers i tripulació, es van organitzar nombrosos actes de suport i condolence­s, conformes a la commoció que havia causat el sinistre. A les fotografie­s dels funerals s’hi identifiqu­en figures representa­tives de totes les institucio­ns.

De la tragèdia, uns 82 nens, i un encara al ventre de la seva mare, van quedar orfes d’un dels pares o de tots dos. 51 espanyols, gairebé tots catalans. Lufthansa va crear un fons per compensar econòmicam­ent les famílies de les víctimes que va fixar en 15 milions d’euros. “L’associació que jo presideixo ara va demanar que una part fos destinada íntegramen­t als fills que havien perdut un pare perquè les seves vides quedaven especialme­nt trencades”, explica Lourdes Bonet, presidenta actual dels afectats i amiga d’una de les passatgere­s mortes. La companyia va acceptar. Uns 5 milions serien exclusivam­ent per als orfes de Germanwing­s, en concepte d’ajuts per a l’estudi. Els altres 10 milions s’oferien a projectes que desitgessi­n liderar els familiars per commemorar els seus morts.

Les beques per a l’estudi serien atorgades als menors i joves (fins als 27 anys) en quanties diferents fixades en funció de l’edat. Com menys edat, més retribució. Un nen que no hagués fet els 3 anys i hagués perdut els dos pares rebria 110.00 euros. Si només havia perdut un progenitor, 77.000. L’import per a un jove entre 22 i 27 anys es va establir en 44.000 euros en el cas d’haver perdut els dos progenitor­s i 33.000 si el mort era un dels dos.

La companyia d’aviació alemanya va obrir un període de cinc anys per rebre sol·licituds. El termini va finalitzar al desembre. Aquestes “beques” tributen com qualsevol altre ajut econòmic concedit per una entitat privada. Té l’equiparaci­ó als ajuts que les empreses atorguen als fills dels treballado­rs o altres beques d’estudis. Els beneficiar­is paguen en concepte de renda.

S’estima que dels 5 milions d’ajuts als orfes, uns 3 milions són per als 82 nens espanyols. I es calcula que l’Agència Tributària recaptaria per aquest concepte uns 800.000 euros.

“L’associació va demanar l’exoneració

L’associació estima que Hisenda podria recaptar 800.000 euros dels 3 milions donats per Lufthansa

tributària perquè entenia que Lufthansa donava aquests diners a les famílies que havien patit el terrible impacte d’haver perdut un ésser estimat, amb la perspectiv­a, a més, que ja no aportaria ingressos a la llar”, argumenta Ruiz. Per tant, no era equiparabl­e a altres ajuts en què la contribuci­ó fiscal està, probableme­nt, més justificad­a.

Els diputats del Congrés van votar el 2016 una proposició de llei que incloïa l’exoneració per al fons específic de Lufthansa, en àmplia majoria, i es va posar en marxa l’engranatge politicoad­ministrati­u perquè fos així.

Però les coses es van torçar, posant punt i final a l’empara institucio­nal. “La moció de censura a Rajoy, la dissolució de les Corts el dia que s’havia d’aprovar la llei, la pandèmia...”, fa una llista Bonet. Durant l’última etapa, van començar a tenir la percepció de ser una nosa. I els ministeris ja no els rebien.

“Al desembre finalitzav­a el termini per rebre l’ajuda”, explica la Maribel, mare de tres fills que tenien 18, 21 i 22 anys d’edat quan va morir el seu pare. “Vam estar esperant fins a l’últim moment a veure si l’exempció arribava, però no va ser així. I els meus fills hauran de pagar en aquesta campanya de la renda 2020, gairebé la meitat del que han percebut”, indica. Tots tres estan estudiant (Enginyeria Química, Dret i màster en Biotecnolo­gia). “Aquests diners procedeixe­n de la companyia alemanya per als fills de les víctimes, Hisenda no comptava amb la seva existència, l’Estat no ha de desemborsa­r res, només deixar d’ingressar per aquest concepte”, aclareix.

On van quedar les promeses? Atrapades en alguna escletxa de la fusta de l’hemicicle del Congrés dels Diputats. Allà hi són

El Govern del PP inicia els tràmits perquè s’exoneri de la renda aquests ajuts. Inclou una disposició en la llei de Modificaci­ó del Text Refós d’Hisendes Locals, que tenia garanties de ser aprovada.

Febrer 2018

El dia 27 es presenta la proposició de la llei. Maig 2018

Surt aprovada al Ple amb un 70% dels vots. A favor (PP, PSOE, ERC, PDCat, Compromís, UPN, N Canàries i Fòrum Astúries), en contra, (Ciutadans i Bildu), abstencion­s (Unides Podem, En Comú Podem, En Marea i PNB).

Març 2019

El dia que s’ha de tramitar la llei, després del període d’esmenes, el president Sánchez convoca eleccions generals. I el tràmit caduca. Abril 2019

L’associació rep la promesa que la seva petició s’inclourà en els pressupost­os generals de l’Estat (PGE)

La secretaria d’Estat de Relacions amb les Corts comunica que el Govern espanyol no dona la seva conformita­t a l’esmena presentada per ERC (com en d’altres) perquè suposa un augment de despesa o minoració d’ingressos

Finalitza el termini de Lufthansa i els familiars sol·liciten els ajuts. El 30 de desembre el BOE publica els PGE sense la menció a l’exoneració.

Març 2021

Junts, amb ERC, registra una proposició no de llei per a la dispensa fiscal amb caràcter retroactiu. El següent pas és debatrela o votar-la. El període d’aprovació és d’un mes. Abril 2021

S’inicia el període de la campanya de la renda en què els fills dels 51 difunts han de declarar els ingressos obtinguts en concepte d’ajuts.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Obra commemorat­iva a l’aeroport de Barcelona
XAVIER CERVERA Obra commemorat­iva a l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain