La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Això no és un premi de la loteria”

La filla de Marta López, morta als Alps, expressa la seva decepció pels polítics

- C.FARRERAS

molt abans que la pandèmia servís de justificac­ió final. I hi ha, segons Ruiz i Bonet, una comparació feridora: el Govern alemany va aprovar l’exoneració fiscal el 2016 i els nens germànics ja han disposat de la totalitat de l’ajut econòmic.

“No s’entén d’aquest govern que diu que afavoreix els vulnerable­s però vol treure profit d’això”, protesta Robert Tansil, avi de dos nens que tenien 3 i 7 anys quan va morir el seu pare, arquitecte tècnic. “Qui és més vulnerable que vidus i orfes?” pregunta. “Els nens són molt conscienci­osos i el seu pare els va inculcar la meta de formar-se. Treuen molt bones notes”, subratlla orgullós.

A les famílies els queda un últim cartutx. Fa uns dies, JXCat, amb el suport d’ERC, va registrar una PNL amb la proposta de l’exempció fiscal amb caràcter retroactiu, al·legant que ja s’havia aprovat al Congrés i que no va acabar de tramitar-se per incidèncie­s alienes al fi perseguit. “S’haurà de debatre en comissió o al Ple i anar a votació”, explica Míriam Nogueras diputada de Junts. “Més enllà de la conclusió, anímicamen­t és una porta que les famílies necessiten tancar”.

Cristina Subirats tenia 22 anys el 24 de març del 2015, quan la seva mare, Marta López, va agafar l’avió per assistir a la Fira de l’Alimentaci­ó Anuga FoodTec, que se celebrava a Colònia (Alemanya). Hi havia quatre vols aquell dia a Düsseldorf, però va agafar el fatídic GWI9525 que el copilot va estavellar als Alps.

“No em puc creure que no ens vegis créixer, complint amb les expectativ­es i les il·lusions que havies dipositat en nosaltres. Tampoc no em puc creure que mai arribis a conèixer els teus nets, que haguessin tingut la gran sort de tenir-te com a àvia”, llegia la Cristina a l’acte en memòria de les víctimes un any després del sinistre.

Advocada, treballa a la banca. Està cursant un màster en recursos humans i, quan l’acabi, continuarà amb els seus estudis de Ciències Polítiques per la UOC... malgrat el desencant que li han produït els servidors públics. “Sorprèn que, malgrat les promeses que ens van fer, res no hagi tirat endavant”. Els diners de Lufthansa, que sí que han rebut íntegramen­t els fills d’alemanys, li apujaran el tipus a la declaració de la renda que farà aquest mes, ja que ja percep ingressos. “Hisenda em cruixirà”, sospira. “El que per a l’Estat no és res, per a nosaltres és molt”. L’últim cartutx és la PNL presentada pels partits catalans. “Tinc poques esperances, però m’agradaria que prosperés perquè em dol que aquests diners siguin tractats com si ens hagués tocat la loteria”. En realitat, el sentit de l’ajuda és compensar el buit que deixa una de les persona de referència dels fills i la disminució d’ingressos familiars.

“Estic orgullosa d’haver tingut una mare com tu”, s’acomiadava la Cristina, “sempre seràs un exemple a seguir, d’esforç, ganes de superació i força”.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Caravana d’autocars
El copilot de l’Airbus 340 va estavellar l’avió per suïcidar-se al massís d’Estrop, als Alps francesos. Van morir 150 persones. Els familiars van anar al lloc del sinistre
MANÉ ESPINOSA Caravana d’autocars El copilot de l’Airbus 340 va estavellar l’avió per suïcidar-se al massís d’Estrop, als Alps francesos. Van morir 150 persones. Els familiars van anar al lloc del sinistre
 ?? ARXIU DE SUBIRATS ?? La Cristina a l’homenatge a les víctimes a Prads-Haute-Bléone
ARXIU DE SUBIRATS La Cristina a l’homenatge a les víctimes a Prads-Haute-Bléone

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain