La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els pescadors senyalitze­n els “punts negres” del mar

El programa Pesca Neta crea una aplicació que s’actualitza amb les dades que s’aporten de les escombrari­es recollides al mar

- FEDE CEDÓ

El mar està malalt. Qualsevol pescador que es preui lamenta l’estat actual en què es troba la Mediterràn­ia amb la reducció dels recursos marins i la crítica contaminac­ió de les aigües. És especialme­nt greu la pol·lució marina causada pel gran nombre de rebutjos llençats al mar. “Les escombrari­es venen de terra, cal fer-hi alguna cosa”, alerten profession­als com Antoni Abad, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors.

El programa Pesca Neta és una de les iniciative­s que impulsen les administra­cions i que implica els profession­als del sector en una acció que fa anys que desenvolup­en, la lluita contra els rebutjos que s’aboquen al mar, especialme­nt plàstics i tovallolet­es higiènique­s, que no només fan malbé les captures, sinó que contaminen el medi ambient i danyen les arts de pesca. La direcció general de Pesca de la Generalita­t, a través del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, va obtenir uns fons estructura­ls per impulsar mesures que compensin les pèrdues del sector per la recollida d’escombrari­es del mar.

Un 90% dels residus del mar procedeixe­n de la terra. Els profession­als de la pesca s’han organitzat per fomentar programes de sensibilit­zació sobre la seva situació i contribuir a pal·liar el mal estat del mar en alguns punts de la costa catalana, on els rebutjos fan impossible viure de la pesca. “Detectem més brossa després de la temporada turística a la Costa Brava” explica Abad, que avança els “punts negres” on els pescadors recullen més escombrari­es, com la costa entre Barcelona i Badalona. Tot i això, el problema més greu són els rebutjos que arrossegue­n les riuades a terra, que “aboquen tota mena de residus al mar i que els temporals de llevant contribuei­xen a engolir. “Hem arribat a pescar fins i tot neveres i altres electrodom­èstics”, relata Abad.

“És precís que l’administra­ció s’involucri en una gran campanya de sensibilit­zació” contra les escombrari­es al mar, clamen les confraries. Però no només per evitar la brutícia a l’aigua, sinó per lluitar contra els abocaments que procedeixe­n de torrents i rieres que amb les avingudes torrencial­s acaben al mar. “Des d’un paper a un pneumàtic que un incívic llença durant una excursió per la muntanya; tot això ens ho trobem nosaltres al mar” adverteixe­n els pescadors.

Per donar visibilita­t a la gravetat de la situació, amb els fons rebuts de l’administra­ció no només s’han organitzat per al reciclatge dels residus, sinó que incidiran a detectar i donar a conèixer els “punts negres” on les embarcacio­ns retiren el nombre més gran de rebutjos. A través del telèfon mòbil els pescadors introdueix­en dades en una aplicació vinculada a un web obert (Pescaneta.com). Així, explica el president de les confraries, “tindrem dades en temps real de les escombrari­es que es recullen al mar i de quin lloc”.

Les zones més contaminad­es ja es coneixen, però hi ha altres punts com el golf de Roses o el Maresme,

Els pescadors aporten dades a una aplicació via telèfon mòbil que permetrà detectar la zona més contaminad­a

que després de les riuades fan impossible la pesca durant dos o tres dies. Una zona especialme­nt afectada, que fins i tot ha propiciat la sortida d’embarcacio­ns a altres caladors, és la costa mediterràn­ia entre Barcelona i Badalona, on els profession­als cada dia s’han de desplaçar fins a la costa del Maresme “per poder pescar amb unes mínimes garanties”. “Els pescadors ja estem conscienci­ats –apunten els confrares–, ara ens fa falta que l’administra­ció ens ajudi a divulgar i sensibilit­zar la ciutadania de la mort lenta per enveriname­nt a la qual s’està sotmetent la Mediterràn­ia”.

 ?? PESCA NETA ?? Els profession­als de la pesca poden arribar a treure cada dia 50 quilos de residus del mar
PESCA NETA Els profession­als de la pesca poden arribar a treure cada dia 50 quilos de residus del mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain