La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘The crown’ regna als Oscars

Entre les nominades d’aquest any hi ha tres actrius de la sèrie de Netflix sobre la vida d’Elisabet II

-

ISABEL CLARÓS Barcelona ha donat vida Colman a The crown.

Precisamen­t quan va recollir l’Oscar, el febrer del 2019, havia acabat de rodar The crown i va fer broma sobre el fet que semblava que només se la imaginaven com a reina. Al discurs va emocionar l’auditori quan va dir que “en els seus inicis, quan netejava cases, somiava amb aquest moment impossible”. I és que va començar amb anuncis i papers en pel·lícules en què ni apareixia el seu nom. Colman està casada amb l’escriptor dels Estats Units Ed Sinclair i tenen tres fills.

El paper pel qual Colman ara està nominada a l’Oscar és el d’una filla (Anne) que veu com el pare (Anthony Hopkins), cada vegada més gran, necessita que el cuidin molt alhora que ella intenta tenir una vida pròpia. Una situació amb certes semblances a la d’Elisabet II, atrapada en la institució.

Vanessa Kirby (32) va guanyar la Copa Volpi a la Mostra de Venècia per la seva interpreta­ció de Martha, una il·lusionada dona que dona a llum un nadó mort a Fragmentos de una mujer. L’Oscar ho té més difícil davant Frances McDormand, per Nomadland. Abans del paper de la princesa Margarida, Kirby havia desenvolup­at gairebé tota la carrera al teatre, on era una actriu destacada. Va ser el pare, un prestigiós uròleg, qui li va transmetre l’amor per l’escena i per Shakespear­e.

Peter Morgan, el creador de The crown, va recordar en una ocasió que la prova que va fer Kirby per interpreta­r la germana d’Elisabet II va ser caòtica, però “se’n desprenia magnetisme”, i va pensar: “Aquesta dona serà màgia”, la mateixa que tenia la princesa Margarida, tal com retrata la sèrie. Aquest paper l’actiu l’ha considerat “un regal” que li va proporcion­ar premis com el Bafta i fama internacio­nal per treballar a Missió impossible, amb Tom Cruise com la Vídua Negra.

Emerald Fennell (35) pertany a una família de l’alta societat britànica, una mica esnob, relacionad­a amb la moda i la joieria. És la més desconegud­a de les tres actrius nominades, però la que ha despertat més interès. Opta a l’Oscar pel guió, direcció i producció (amb Margot Robbie) d’Una joven prometedor­a, un thriller sobre una dona que es venja dels homes. Fennell és una dona difícil d’encasellar, com Camilla Parker-Bowles a la família reial britànica. Abans d’interpreta­r l’amant del príncep Carles havia treballat a Albert Nobbs (amb Glenn Close), Anna Karenina (amb Keira Knightley), La chica danesa (amb Alicia Vikander) i la sèrie ¡Llama a la comadrona!

Va ser a la pel·lícula Albert Nobbs on va coincidir amb Phoebe Waller-Bridge i es van fer amigues. Anys més tard Waller-Bridge va crear la premiada sèrie Killing Eve,i per a la segona temporada va encarregar el guió a Fennell, que ja havia escrit guions de cinema, llibres infantils i una novel·la de terror. Després de Killing Eve va escriure el filme pel qual és nominada a l’Oscar. Just quan va acabar el rodatge, a la primavera del 2019, va tenir el primer fill, de la seva relació amb el director Chris Vernon. I en espera del difícil Oscar, treballa en el guió d’un musical sobre la Ventafocs i en l’adaptació al cinema de l’heroïna de còmic Zatanna.

VANESSA KIRBY Quan Peter Morgan la va escollir per al paper de Margarida va pensar: “Aquesta dona té màgia”

OLIVIA COLMAN Fa dos anys va guanyar l’estatueta pel paper de la reina Anna de la Gran Bretanya a ‘La favorita’

Ha publicat diversos llibres infantils i també una novel·la de terror per a adults

 ?? NETFLIX ??
NETFLIX
 ?? NETFLIX ??
NETFLIX

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain