La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arrenquen els nous negocis de Bloomberg Media

- Juan Antonio Giner

Michael Bloomberg (79 anys) és avui el novè home mes ric dels Estats Units, amb una fortuna de 55.000 milions de dòlars. Aquest bostonià, jueu, va fundar Bloomberg LP el 1981 quan va perdre el seu lloc de treball com a soci de Salomon Brothers. Va estudiar Enginyeria Elèctrica a la Universita­t Johns Hopkins i va cursar un MBA a Harvard, tot i que sempre ha dit que no sap com el van admetre a Harvard. Va desenvolup­ar un software per gestionar inversions borsàries en una època en què la informació econòmica era molt escassa. Ben Bradlee va dir que, quan ell va arribar al Washington Post el 1968, la seva secció d’Economia tenia només tres reporters, però quan es va jubilar el 1991 la va deixar amb 70 periodiste­s.

Bloomberg va descobrir el periodisme de dades: “Confiem en Déu; tots els altres, que portin dades” és un dels seus lemes preferits. Amb ajuda de Merrill Lynch va començar a vendre unes terminals carregades d’un software molt rudimentar­i que es va anar sofistican­t amb el pas dels anys. Avui té 325.000 subscripto­rs que paguen una mitjana de 20.000 dòlars l’any per accedir a una turbina informativ­a alimentada per més de 2.700 periodiste­s en 120 oficines de més de 70 països. Només les agències de notícies Associated Press i Reuters tenen redaccions amb més de 2.000 periodiste­s. La xifra de negoci de Bloomberg és de 10.000 milions de dòlars l’any.

Als seus inicis va contractar Matt Winkler, reporter del The Wall Street Journal, que va posar al capdavant de la nova redacció. Va ser un gran fitxatge, que va anar seguit de molts altres de gran qualitat i prestigi. Michael Bloomberg va premiar sempre la seva lleialtat amb contractes de llarg recorregut, ascensos i altes retribucio­ns.

La seu central està en nou plantes de la Bloomberg Tower a Lexington Avenue amb oficines obertes on treballen junts periodiste­s i gerents, sense despatxos privats;

Michael Bloomberg n’ocupa un de molt modest al costat dels seus empleats. Els espais de feina van ser dissenyats per Pentagram. La seu londinenca va ser concebuda per l’estudi de Norman Foster.

Després de molts anys de creixement sostingut en el seu core business, Bloomberg es va endinsar en altres negocis: va crear Bloomberg News, que facilita notícies financeres a mitjans tradiciona­ls, Bloomberg TV a través d’operadors de cable, butlletins informatiu­s a la ràdio, i revistes impreses com Bloomberg BusinessWe­ek.

El 2013 va contractar com a conseller delegat Justin Smith (52 anys), famós per reconverti­r The Atlantic Magazine en un grup de negocis digitals d’èxit. El va posar al capdavant de Bloomberg Media (1.200 treballado­rs), divisió que ara produeix i ven productes digitals especials (verticals); l’accés a aquests serveis costa uns 415 dòlars a l’any i a finals d’aquest any esperen tenir 400.000 subscripto­rs.

Tot això ha suposat entrar molt de debò en el negoci dels nous mitjans digitals de pagament, però ara estan llançant dues noves i prometedor­es fonts d’ingressos: el New Economy Forum (NEF), divisió d’esdevenime­nts presencial­s i virtuals que vol competir amb el Fòrum Davos; i Quicktake, servei de vídeo en línia 24/7 amb microforma­ts d’entre 90 segons i 5 minuts.

Amb una plantilla de 100 profession­als, aquest canal de notícies en temps real forma part dels anomenats OTT (sigles en anglès d’Over-The-Top), que transmeten a través d’internet sense la implicació d’operadors tradiciona­ls; mitjans que els propers cinc anys podrien generar negocis per un import de 4.150.000 dòlars.

Els primers tres mesos, Quicktake va tenir gairebé vuit milions d’espectador­s mensuals, i 57 milions més a través d’altres plataforme­s. La gran majoria de la seva audiència és gent molt jove.

L’exalcalde de Nova York que anava a treballar amb metro, va fracassar l’any passat en les primàries presidenci­als, però ara amb l’ajuda de Justin Smith està demostrant que Bloomberg és capaç de guanyar una altra carrera molt disputada: la de reinventar-se com un dels principals mitjans digitals del món amb una fórmula infal·lible: credibilit­at, continguts de qualitat, talent periodísti­c, plataforme­s multimèdia, subscripci­ons de pagament i audiències milionàrie­s.

 ?? BRAD TRENT ?? Michael Bloomberg, un fanàtic del periodisme de dades
BRAD TRENT Michael Bloomberg, un fanàtic del periodisme de dades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain