La Vanguardia (Català-1ª edició)

Naomi Klein contra Bill Gates

L’activista canadenca i el filantrop milionari ofereixen receptes molt diferents per afrontar la crisi climàtica

- ANTONIO CERRILLO

Dos llibres apareguts fa poc aborden les respostes a la crisi climàtica amb visions diferents que poden marcar l’era postTrump. Un és de l’escriptora i activista canadenca Naomi Klein (En flames. La defensa (encesa) del Green New Deal), i l’altre de l’empresari i filantrop milionari Bill Gates (Com evitar un desastre climàtic). Tots dos assumeixen la ciència climàtica com a punt de partida, però tenen receptes diferents sobre com es poden reduir les emissions de gasos i aturar un augment de temperatur­es que eviti la catàstrofe climàtica.

Klein arremet contra Gates per “haver destinat milions de dòlars a la investigac­ió en geoenginye­ria” per fer front al canvi climàtic. Critica que Gates impulsi un grup d’investigad­ors, amb base a la Universita­t de Harvard, que ha anunciat un sistema revolucion­ari que consisteix a llançar aerosols a l’estratosfe­ra com a procedimen­t per refredar la Terra. Gates ha invertit en l’empresa Intellectu­al Ventures, que recorre a la tecnologia de StratoShie­ld, una mànega de 30 quilòmetre­s de llargada penjada d’un globus d’heli que ruixaria el cel amb partícules de diòxid de sulfur per bloquejar els rajos de sol.

La geoenginye­ria ha aparegut com a seductora promesa de solució al canvi climàtic, i per bé que té un paper circumscri­t a l’experiment­ació, representa molt bé la “tecnolatri­a” (en paraules del filòsof i poeta Jorge Riechmann), aquesta convicció que la tecnologia pot ser el remei per salvar-nos dels nostres despropòsi­ts.

Klein, en canvi, rebutja aquesta opció perquè “distreu” dels veritables esforços que s’han d’emprendre; afirma que així es continua indefinida­ment “amb el nostre estil de vida, basat en l’esgotament dels recursos”, incloent-hi els combustibl­es fòssils (la crema dels quals provoca els gasos que causen l’escalfamen­t).

Amb tot, les solucions basades en la geoenginye­ria tenen contraindi­cacions. Mentre que la lluita contra el canvi climàtic és un problema global (que implica negociacio­ns en el marc de les Nacions Unides), aquesta opció deixaria en mans d’un sol país o d’un individu ric la decisió sobre com cal manipular el clima. Si, per exemple, els EUA injectessi­n aerosols amb sulfur a l’estratosfe­ra per reduir la radiació solar, això potser salvaria unes quantes collites de blat de moro, però l’afany per voler tenir el termòstat de la Terra podria causar sequeres a Asia o a l’Àfrica o acabar oferint estampes de postes de sol d’aspecte volcànic.

Per contra, Gates veu la geoenginye­ria com una solució d’emergència i defensa que “fer canvis temporals” en oceans i l’atmosfera (per rebaixar la temperatur­a) només és “una manera de guanyar temps” en espera de millors solucions. El fundador de Microsoft es confessa un “tecnòfil”. I, si bé admet que amb les solucions tecnològiq­ues no n’hi ha prou per combatre l’escalfamen­t, les considera “necessàrie­s” per afrontar-lo. El seu testimoni i la seva experiènci­a val la pena que siguin escoltats, tenint en compte que la humanitat no té garantida la plena descarboni­tzació de l’economia (el balanç d’emissions zero) per al 2050, objectiu necessari per frenar les catàstrofe­s climàtique­s.

Gates mostra l’exhaustiva llista d’activitats humanes en què s’han de donar canvis transforma­dors a fi de reduir el CO2: la producció d’acer o de formigó, combustibl­es d’aviació, hidrogen verd, fertilitza­nts sintètics o emmagatzem­atge d’energia.

Algú mal pensat podria sospitar que aquestes idees són la seva cartera d’inversions o un full de ruta per a emprenedor­s despistats. Ell mateix ha invertit en dues empreses per produir carn d’origen vegetal (Beyond Meat i Impossible Foods). I defensa vehementme­nt l’opció nuclear. El 2008 va fundar TerraPower, que dissenya un nou reactor nuclear de nova generació. Els antinuclea­rs veuen incongruen­t la seva aposta, ja que la gestió dels residus radioactiu­s continua sent una hipoteca per a les generacion­s futures. Però Gates és un esperit lliure. No hi ha límits per a la seva experiment­ació mental. Però descarta (perquè els números no quadren) la solució de succionar el carboni de l’atmosfera per frenar l’escalfamen­t. Massa gesta...

Naomi Klein, en canvi, relaciona els perillosos augments de temperatur­a i els seus efectes amb una

El fundador de Microsoft apunta nombroses solucions per reduir el CO2 i avala l’opció nuclear

L’escriptora li retreu els seus projectes de geoenginye­ria i dona suport a la desinversi­ó en combustibl­es fòssils

economia que no respecta els límits físics i ecològics del planeta. Posa l’èmfasi en el fet que la crisi climàtica enfonsa les arrels en un consum excessiu de recursos naturals, i reclama superar una etapa en què el capitalism­e només ofereix a les persones l’opció d’autorealit­zar-se donant-los una identitat com a simples compradors. El seu compromís la porta a l’activisme, i ella mateixa ha donat suport a manifestac­ions en contra dels grans projectes de petroli i gas, o iniciative­s a favor de desinverti­r en combustibl­es fòssils.

Klein proposa imposar regulacion­s a les empreses dels hidrocarbu­rs i fer justícia climàtica als pobles que pateixen l’extractivi­sme del recursos; en canvi, Gates prefereix els incentius per propiciar les solucions netes. Klein demana que es revisin “les formes temeràries de lliure comerç” i culpa la deslocalit­zació industrial de l’augment de les emissions; Gates, per contra, confia en el motor dels emprenedor­s, però deixant que l’Estat porti la batuta de l’R+D. Klein denuncia les subvencion­s als combustibl­es fòssils, mentre que Gates fa càlculs sobre economia d’escala per eliminar abans els “recàrrecs verds” a les tecnologie­s brutes.

The Guardian va promoure al seu dia una campanya en què demanava a la fundació de Gates que es desfés dels actius en combustibl­es fòssils. Gates confessa que no creia que aquesta desinversi­ó fos útil per frenar el canvi climàtic (tot i que confessa que ha admirat la passió dels activistes diverses vegades). Al final, però, el 2019 va decidir desferse de totes les seves participac­ions en companyies petroliere­s i gasistes. Per què ho va fer? Per elecció personal. “No en vull treure profit si les cotitzacio­ns pugen perquè no desenvolup­em alternativ­es lliures de carboni”, diu. Així doncs, la seva esperança és que les seves idees trobin la tecla (tecnològic­a). Si és així, Gates encara es farà més ric i pensarà que el planeta està més a prop de cantar bingo. Klein potser només troba que, mentrestan­t, continuem jugant a la ruleta russa.

‘ECLIPSI’

És el vaixell d’esbarjo més gran de la flota de l’empresari russoisrae­lià Roman Arkàdievit­x Abramóvitx. Va ser construït per la firma alemanya Blohm+Voss el 2010 i mesura 162,5 metres, només mig metre més llarg que el iot Dubai.

 ??  ?? En flames (de Naomi Klein) ha estat editat per Empúries (Paidós en castellà);
Com evitar un desastre climàtic
En flames (de Naomi Klein) ha estat editat per Empúries (Paidós en castellà); Com evitar un desastre climàtic
 ?? ÀLEX GARCIA ?? (de Gates) el publica Edicions 62 (Plaza & Janés en castellà)
ÀLEX GARCIA (de Gates) el publica Edicions 62 (Plaza & Janés en castellà)
 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain