La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viacrucis amb menors

Els joves parlen del ‘bullying’, la immigració i la solitud dels malalts

- REDACCIÓ

Per segon any consecutiu, el viacrucis del Divendres Sant s’ha tornat a celebrar a la plaça de Sant Pere del Vaticà sense públic, per evitar les aglomeraci­ons tradiciona­ls de fidels. A diferència de l’any passat, amb la plaça pràcticame­nt buida, aquest any hi han pogut assistir prop de 250 persones, entre els quals hi havia els cardenals i oficials de la Cúria romana i un grup de nens i joves de 8 a 19 anys que s’han convertit en els protagonis­tes de la cerimònia. El subdirecto­r editorial dels mitjans vaticans, Alessandro Gisotti, va explicar que el Papa ha volgut convidar “a mirar el patiment de la humanitat, especialme­nt en aquesta època marcada per la pandèmia, a través dels ulls dels més petits. En la cerimònia hi han participat els nois que han seguit els cursos de preparació de la primera comunió i de la confirmaci­ó de la parròquia Sants Màrtirs d’Uganda de Roma i un grup de boy scouts de Foligno (Umbria). Quatre dels nois llegien els textos mentre uns altres vuit portaven la creu.

El Papa va arribar puntual a les nou de la nit a l’atri situat a la plaça de Sant Pere per presidir les meditacion­s de les catorze estacions del viacrucis. Igual que l’any passat, el Pontífex va preferir no pronunciar cap discurs, però les imatges de la plaça gairebé deserta, de nit, i aquesta vegada amb el Papa i uns quants nens parlaven per si soles.

El bullying escolar, la immigració, les mentides als pares, les desil·lusions a l’escola o la solitud que han viscut els malalts de covid van ser alguns dels temes escollits pels menors. Un dels textos, sobre la integració, reviu l’escena d’un noi que jugava a futbol amb els amics del barri mentre el fill d’una família que acaba de mudar-se els observava. “Ell no jugava amb nosaltres, ni tan sols entenia bé nostra llengua (...) En Walid des d’aquell dia és un dels meus millors amics, a més de ser el porter del nostre equip”.

En un altre moment es va fer referència a una campanya de recollida de joguines per als nens refugiats de Kosovo. La pandèmia i la solitud que han viscut els malalts de covid va ser altre dels temes de les meditacion­s. Un dels nois va explicar com uns homes “que semblaven astronaute­s, vestits amb bata, guants, mascaretes i visera” es van emportar el seu avi, que tenia dificultat­s per respirar. “Va ser l’última vegada que el vaig veure, va morir poc després a l’hospital, imagino que patint també a causa de la solitud. No vaig poder estar a prop d’ell físicament, dir-li adeu i donar-li consol”.

A la cerimònia hi havia ‘boy scouts’ i nois que preparen la primera comunió i la confirmaci­ó

 ?? VATICAN MEDIA HANDOUT / EFE ?? El papa Francesc rep la creu d’una nena a la plaça, gairebé deserta, de Sant Pere del Vaticà
VATICAN MEDIA HANDOUT / EFE El papa Francesc rep la creu d’una nena a la plaça, gairebé deserta, de Sant Pere del Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain