La Vanguardia (Català-1ª edició)

La creu, centre del cristianis­me?

- José I. González Faus

Els qui pretenen que aquesta afirmació del títol és una mostra del masoquisme cristià, només posen en relleu com d’atrevida pot arribar a ser la ignorància. Diguem en el seu descàrrec que aquesta afirmació és una mica imprecisa: el que vol dir és que el Crucificat és el centre del cristianis­me.

I això suggereix un primer aclariment: no hi pot haver crucificat­s sense algú que els crucifiqui; un podrà fuetejarse o maltractar-se a si mateix, però no pot crucificar-se a si mateix. (N.B. En un sentit metafòric parlem, amb Jesús, de “portar la pròpia creu”: es pot carregar una creu, però no és possible clavar-s’hi). Feta aquesta precisió terminològ­ica elemental, podem veure què vol dir que el Crucificat és el centre del cristianis­me.

En primer lloc ens descobreix una dura llei històrica: sempre que algú es posa a favor dels de sota, dels pobres, de les víctimes i dels maltractat­s, corre el risc que acabin traientlo del mig violentame­nt. No fa falta apel·lar a Jesucrist com a prova: pensem en noms no catòlics com Gandhi, com Nelson Mandela i fins i tot com Espartac.

En segon lloc, els qui crucifique­n no són els dolents, sinó els oficialmen­t bons. I ho fan en nom de les paraules i els valors més grans: com Déu, la democràcia, la llibertat... “Arriba l’hora en què els que us matin creuran que fan un servei a Déu”, havia dit Jesús. I a ell no el van matar els publicans, ni les prostitute­s, ni els zelotes, sinó els summes sacerdots i el Sanedrí.

En tercer lloc, això ens porta a una disjuntiva fonamental. O la nostra història no és més que la hipocresia d’un progrés del que presumim, però que està llaurat sobre cadàvers de víctimes innocents... O?: o resulta que la mort d’aquests crucificat­s és naixement a una vida més alta i fins i tot serveix de perdó per als mateixos botxins. Aquest és el missatge del cristianis­me. Increïble; però l’únic que dona sentit a aquesta història cruel, davant la qual tanquem els ulls tan tranquil·lament. El Ressuscita­t és precisamen­t el Crucificat. No un altre, per molt que pugui haver triomfat en la història.

Feta aquesta reflexió, voldria precisar-la amb un exemple concret entre mil d’altres: un matrimoni que serà desconegut per gairebé tots els lectors. El prenc expressame­nt d’aquella Nicaragua que tan il·lusionant i preciosa va ser els anys vuitanta, després de la revolució sandinista, i que ha acabat tenint un Judes, com també el va tenir Jesús.

Felipe i María Eugenia Barreda: un matrimoni profundame­nt cristià amb dos nens petits. Havien organitzat un projecte d’ajuda per donar menjar, vestit i educació als nens i nenes més pobres. Després de la revolució van decidir anar al nord del país per col·laborar amb el tall del cafè i en aquesta meravella que va ser l’alfabetitz­ació, i allà hi van formar una comunitat cristiana (“si aprenen a llegir, que aprenguin a llegir la Bíblia”).

El desembre del 1982, juntament amb quatre joves més, van ser segrestats i portats a Hondures pel que llavors es deia “la Contra”, subvencion­ada i armada pel govern dels EUA, en nom de la llibertat i de la democràcia. La resta la transcric d’una biografia recent, presa del testimoni d’un dels joves:

“En Felipe va ser obligat a caminar diversos quilòmetre­s de genolls. Se li va negar l’aigua i, com que no podia pujar a un turó, va ser amarrat a un cavall. A trenc d’alba, la seva cara estava banyada de sang, la seva roba eren parracs i ell cridava: ‘Déu meu emporta-te’m, emporta-te’m’. Com que no li podia treure informació, el dirigent del grup va ordenar que l’amarressin nu a un arbre. La seva dona va ser portada davant seu amb signes d’haver patit tortures i abusos sexuals col·lectius.

Allà mateix, tots dos van ser salvatgeme­nt pegats i, quan van caure a terra esvaïts, metrallats. Dues vides tan unides en l’amor i el servei evangèlic als pobres que ni la mort no els va poder separar”.

No són els únics. N’hi ha molts d’altres que no apareixera­n

Els que crucifique­n no són els dolents, sinó els oficialmen­t bons, i ho fan en nom dels valors més grans

mai en els nostres mitjans de comunicaci­ó. Són només un exemple per entendre el títol: El Crucificat (i en ell tots els crucificat­s) és el centre del cristianis­me.

Amb una simple matisació: la creu no és el mateix que el victimisme. Els crucificat­s no es queixen, no fan de la seva situació una arma en favor propi. Només clamen tal com va fer Jesús: “Déu meu per què m’has abandonat?”; i “Pare, a les teves mans hi poso la meva vida”.

 ?? SALAS / EFE ?? El Crist de l’Oració i la Caritat (a l’església del Rosario) de Còrdova
SALAS / EFE El Crist de l’Oració i la Caritat (a l’església del Rosario) de Còrdova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain