La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obrint passatges al Poblenou

- LLÀTZER MOIX

La preservaci­ó del caràcter manchester­ià del Poblenou, herència de les antigues fàbriques, ara destinades a nous usos o condemnade­s a la demolició, ha fet córrer rius de tinta. Per algunes persones, la preservaci­ó de la memòria al nou districte del 22@ és prioritàri­a. Per d’altres, el que convé és insuflar vida a les fàbriques, tot i el risc de desfigurar-les. Malgrat que això es pot fer amb diferent intensitat, tal com reflecteix­en dues rellevants intervenci­ons que es culminen aquests dies.

Una d’aquestes intervenci­ons afecta la vella seu de la Companyia d’Indústries Agrícoles, destinada en origen al sector sucrer i la destil·lació d’alcohol. Aquesta intervenci­ó, feta per l’equip que encapçala Jordi Garcés, s’ha desenvolup­at en dues fases. La primera, acabada el 2008, va suposar la transforma­ció de part de l’equipament industrial en una trentena de lofts, de configurac­ions atípiques de 80 a 200 metres quadrats de superfície. La segona, que es completa ara, després de la demolició de part de la fàbrica i la substituci­ó per un edifici d’oficines de nova planta. En total, uns 9.000 m2. La primera intervenci­ó va comportar una minuciosa recuperaci­ó i readequaci­ó de les velles parets de maó vermellós, restaurade­s sense por, però també amb molta cura, conservant-ne el caràcter d’època, com s’adverteix a la façana de Ramon Turró. Passat el llindar, a banda i banda d’un passatge, que més enllà travessa el preexisten­t de Mas de la Roda, hi ha els habitatges nous. La segona intervenci­ó, tot just acabada i ara a punt d’ocupar-se, és de nova planta, encara que també de maó vermell, emblavit al sòcol. La forma és més abstracta, el ritme de finestres és constant. La manera en què es combina en aquesta intervenci­ó l’antic i l’actual, un i altre fidels al seu temps, és exemplar.

L’altra obra comentada aquí és la que firma b720 Fermín Vázquez, a només tres cantonades en

Jordi Garcés, Daria de Seta i Anna Bonet + Berta Rovira. Ubicació: Barcelona. Ramon Turró, 144-146

b720 Fermín Vázquez. Ubicació: Barcelona. Ramon Turró, 202 direcció a la rambla del Poblenou, on hi va haver la fàbrica El Cànem, una populosa filatura de jute, convertida en caserna i presó després de la guerra. D’aquesta fàbrica només es conserva la façana del carrer Doctor Trueta. La resta va ser demolida. Travessant l’arcuació d’aquesta façana s’accedeix a un nou passatge que va fins a Ramon Turró, on s’aixeca un altre volum recent, rematat, com el de Doctor Trueta, amb un cos vidrat i recobert per una gelosia d’alumini clar. Entre els dos volums, hi ha un tercer de menys alçària al llarg del passatge. Deixant de banda l’ús del maó, la connexió amb el passat en aquesta obra, que suma uns 15.000 m2, és menys explícita. El comú denominado­r dels dos projectes és que ofereixen passatges nous a la ciutat, partint sengles illes del Poblenou. Per desgràcia per al conjunt dels ciutadans, les propietats i les autoritats municipals prefereixe­n reservar-ne l’ús als veïns dels dos conjunts.

 ?? ARXIU ARXIU ?? Habitatges i oficines a l’antiga Companyia d’Indústries Agrícoles
ARXIU ARXIU Habitatges i oficines a l’antiga Companyia d’Indústries Agrícoles
 ??  ?? Oficines Knem
Oficines Knem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain