La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre la polèmica i l’expectació

El nou museu de Hong Kong, que aspira a ser un referent de la cultura visual, neix condiciona­t pels conflictes polítics locals

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al Obra polèmica

Com el seu nom indica, M+ aspira a ser “més que un museu”. Amb una factura plena de zeros i obres de renom internacio­nal, el centre encarna les ambicions de Hong Kong per convertir-se en un dels principals focus culturals d’Àsia. Després d’anys de retards, el centre acaba de finalitzar les obres i preveu obrir al públic a finals d’aquest 2021. Però si amb aquest centre aspiraven a demostrar que l’excolònia pot brillar en el camp de les arts al mateix nivell que en el financer, ara corre el risc de convertir-se en un nou símbol de la gradual erosió de les seves llibertats.

La idea d’un projecte com aquest es va esbossar fa més d’una dècada. Des que el seu disseny va quedar plasmat als plànols d’Herzog & De Meuron –firma suïssa que també figura darrere de la Tate Modern londinenca o de l’Estadi Nacional de Pequín–, les obres de construcci­ó han anat avançant lentament mentre els gestors s’esforçaven per dotar-lo d’un fons d’armari substanció­s.

El resultat és un vistós edifici negre de 65.000 metres quadrats –17.000 dels quals estan destinats a espai expositiu– i forma de T invertida. El mòdul horitzonta­l acull la majoria de les 33 sales i galeries, tres cinemes, una mediateca amb fins a 200 obres de videoart a disposició del públic, o la sala de conferènci­es.

Per la seva banda, l’extensió vertical conté les oficines dels curadors i instal·lacions d’investigac­ió, entre altres dependènci­es. A l’exterior, la façana de la torre disposa d’il·luminació led integrada, que permet a l’edifici funcionar com una pantalla gegantina en què es projectara­n continguts relacionat­s amb el museu i contribuir al paisatge nocturn hongkonguè­s, famós per tenir un dels skylines més espectacul­ars del món.

D’acord amb Jacques Herzog, soci fundador de la firma d’arquitectu­ra, l’edifici té prou potencial per convertir-se en el principal museu de cultura visual d’Àsia. “Expressa millor cap a on hem d’anar com a cultura mundial, on la diversitat, la igualtat i l’accés a l’art de tota mena s’expressen des del principi”, va assegurar.

El contingut no es queda pas curt respecte del continent. Segons explica a aquest diari Verónica Castillo, subdirecto­ra de col·leccions i exposicion­s del museu, la col·lecció es va començar a adquirir el 2012 i està dividida en tres àrees fonamental­s: el fons d’art visual, amb gairebé 8.000 obres entre les quals destaquen la col·lecció donada per Uli Sigg, un diplomàtic i empresari suís que va aconseguir reunir més de 1.500 obres d’art contempora­ni xinès; l’arxiu, amb unes 47.000 obres relacionad­es amb l’arquitectu­ra i el disseny; i la col·lecció especial de la bi

DESPRÉS D’ANYS DE RETARDS El centre acaba de finalitzar les obres i preveu obrir a finals d’aquest 2021

POSSIBLE ART CENSURAT L’M+ té obres que podrien contraveni­r la recent i estricta llei de seguretat nacional

blioteca, amb més de 400 volums.

Entre les obres que exemplifiq­uen la diversitat i la riquesa de la col·lecció, Castillo esmenta els senyals de neó, “paradigma per excel·lència de la cultura visual de Hong Kong”; els interiors arquitectò­nics, com el Kiyotomo Sushi Bar del dissenyado­r japonès Shiro Kuramata; les col·leccions d’art de la tinta; la representa­ció de l’arquitectu­ra experiment­al a través de l’arxiu del col·lectiu britànic Archigram o una sèrie de vestits dels anys vuitanta del dissenyado­r Pierre Cardin que formen part de l’arxiu de Madame Song, figura catalitzad­ora de la introducci­ó del prêt-à-porter a la Xina.

L’accent espanyol l’aporten el madrileny José María Sicilia, amb l’obra The instant, o la saragossan­a Lara Almarcegui, que hi contribuei­x amb una peça en què explora l’obra de construcci­ó del museu.

“El nostre objectiu és convertirn­os en una institució global, que adquireix les seves col·leccions situant Hong Kong a l’epicentre, però sempre mirant més enllà, cap a la Xina continenta­l, Àsia i la resta del món”, comenta Castillo a La Vanguardia. Això es reflecteix en l’origen dels gairebé 2.000 artistes que contribuei­xen a la col·lecció, dels quals la meitat procedeixe­n de Hong Kong i la resta, de la Xina, un 30% de Corea i el Japó i un 10% d’Europa i les Amèriques.

M+ està molt ben acompanyat en la seva missió d’atreure visitants de tot el món. El museu és la joia de la corona del Districte Cultural de l’Oest de Kowloon, 40 hectàrees de terreny guanyat al mar a la badia Victòria en nom de la cultura. Entre les àmplies avingudes enjardinad­es i el passeig marítim, s’han erigit el Centre Xiqu, consagrat a l’òpera xinesa, o el Museu del Palau de Hong Kong, que a partir del 2022 mostrarà part dels tresors de la Ciutat Prohibida de Pequín. La zona es completa amb bars, restaurant­s i altres espais on es poden veure actuacions en directe.

En una ciutat referent del capitalism­e salvatge i els diners com a bé suprem, projectes com aquest demostren l’interès de les autoritats per deixar de banda l’etiqueta d’“erm cultural” que se li va penjar, no sense raó, fa temps. En l’última dècada, la ciutat ha estat testimoni del desembarca­ment d’Art Basel, la fira més important de l’art del món. També s’han obert desenes de galeries de renom internacio­nal (Lehmann Maupin, Gagosian, White Cube, etcètera), que veuen a Hong Kong la porta d’entrada ideal al consumidor xinès. És “el negoci que ningú no es vol perdre”, va destacar l’experta Christin Chan.

Lluny de les cases de subhastes i dels museus institucio­nals, també s’ha viscut un floriment de l’art d’avantguard­a amb la proliferac­ió de galeries i tallers independen­ts. Així mateix, les protestes prodemocrà­tiques del 2014 i el 2019 van ser terreny fèrtil per a l’aparició d’una enorme quantitat d’obres de contingut polític, com ara escultures, collages, cartelleri­a o performanc­es.

Tot i això, aquelles mateixes revoltes sembla com si s’haguessin tornat en contra seu. En l’últim any i mig, Pequín ha fet passos significat­ius per erradicar els desafiamen­ts a la seva autoritat al territori. Per això, va promulgar el 2020 una llei de seguretat nacional molt dura que castiga amb penes severes delictes com el de secessió o subversió. La norma és un calaix de sastre en què poden entrar des d’un comentari crític a les xarxes socials fins a una declaració o una creació polèmica.

Com a resultat, l’ambient s’ha enrarit. A començamen­ts de mes, dos cinemes van anul·lar l’estrena d’un documental sobre les protestes del 2019 arran del fet que alguns mitjans assenyales­sin que el film podria violar la llei. L’exposició amb els guanyadors del World Press Photo, en què hi havia instantàni­es de les mobilitzac­ions, va haver de buscar un espai alternatiu quan la seva seu original va cancel·lar l’acte tres dies abans de la inauguraci­ó. I un organisme governamen­tal va dir la setmana passada que podria liquidar les subvencion­s als artistes que promoguin “l’enderrocam­ent” de les autoritats.

En aquest context, els últims dies han estat pròdigs en atacs al M+ per polítics i mitjans locals afins a Pequín, que l’acusen de posseir obres que podrien contraveni­r la llei. Una de les peces assenyalad­es és Estudi fotogràfic en perspectiv­a: Tiananmen (1997), del fons d’Uli Sigg, en què es veu la mà de l’artista xinès Ai Weiwei fent la porra a la plaça pequinesa.

Dijous el president del Districte Cultural de l’Oest de Kowloon, Henry Tang, va confirmar que l’obra no s’exposarà durant la inauguraci­ó del M+, i va insinuar la possibilit­at de desfer-se de les peces que violin la llei. “No hi ha excepcions a l’Estat de dret [...] No puc dir si l’obra [d’Ai] s’exposarà o quan es farà. Deixaré que el nostre equip profession­al ho decideixi”, va apuntar.

Des de Berlín, el mateix artista va assenyalar que qualsevol signe de llibertat d’expressió ara pot ser declarat il·legal o subversiu. “La societat més liberal i democrà

Consulteu els cinemes on es projecten les pel·lícules en cartellera a www.lavanguard­ia.com/cartelera

Xavier Bermúdez Chloé Zhao Adam Wingard

16.05 20.05 18.05

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PETER PARKS / AFP ??
PETER PARKS / AFP
 ??  ?? Estudi fotogràfic en perspectiv­a: Tiananmen mostra la mà de l’artista Ai Weiwei fent la porra
Estudi fotogràfic en perspectiv­a: Tiananmen mostra la mà de l’artista Ai Weiwei fent la porra
 ?? Cartellera elaborada per OneData. comercial@onedata.es ??
Cartellera elaborada per OneData. comercial@onedata.es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain