La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Reial la va voler més

Un penal resol una final insulsa a favor dels donostiarr­es, campions

- SERGIO HEREDIA Campions.

Hi ha alguna cosa en tota final, diguem-ne l’aroma de la por.

O, per ser més cautelosos, l’esperit especulati­u.

Les finals es disputen amb especial cura. El joc tendeix a concentrar-se en els elements defensius, convertint l’assumpte en un producte tan apassionan­t, per incert, com inapetent.

En aquestes cites passen poques coses sobre el terreny de joc. El temps avança sense pressa, martell piló que avorreix l’espectador i convida a la tafaneria: “Avancem inexorable­ment cap a la pròrroga i els penals”.

Tot això venia a la ment al primer període de la final d’ahir a la nit, quan un ruixat basc s’estenia sobre Sevilla, atordint els jugadors, futboliste­s que havien arribat a la cita amb 350 dies de retard, conseqüènc­ia de la covid, i que ara s’havien de faixar davant un aforament minúscul (més enllà de personalit­ats com el rei Felip VI, les altes institucio­ns esportives del país o el selecciona­dor Luis Enrique), obstinant-se el 2021 per un títol del 2020, cosa mai vista.

Després va amainar i va saltar a escalfar Villalibre i l’espectador es va fer il·lusions.

Potser no estava tot perdut: qui sap. Sortiria la trompeta?

Potser allò va ser premonitor­i. Mentre escalfava Villalibre, el partit va entrar en una nova dimensió. Dues revisions del VAR, totes dues en l’àrea de l’Athletic, van fer de l’assumpte un embarbussa­ment.

La primera revisió, una hipotètica mà d’Íñigo Martínez, va quedar en el no-res.

La segona, ja no. Íñigo Martínez, altre cop, quedava al centre de la història: va fer caure Portu anant embalat i el VAR va resoldre a favor de la Reial Societat. No es va decretar vermella, però sí penal. Oyarzabal no va fallar allà.

El gol va obrir la final. Quant s’hi jugava l’Athletic. No guanya la Copa des del 1984, des dels temps de Goiko, Maradona, Schuster i el futbol-karate. Ara se li estava escapant una i ja veurem què passa d’aquí dues setmanes,

L’Athletic no va comparèixe­r mai al partit: Muniain, Iñaki Williams i Raúl García no van entrar en escena

quan disputi la seva segona final copera –la que definitiva­ment correspon al 2021–, precisamen­t contra el Barça.

Va treure l’accelerado­r l’Athletic, decidit a fer tot allò que no havia fet fins aleshores. Tot i això, a aquelles altures, la Reial ja s’havia allotjat a La Cartuja.

Igual que l’Athletic, la Reial també tenia els seus deutes històrics. Calia bussejar en el temps per localitzar el seu últim títol coper. Calia anar-se’n a l’Edat de Pedra, al 1987. És el segon dels seus títols, una raresa, ja que el primer supera de llarg el centenari: ens remet al 1909, quan la Reial era més aviat un equip de ciclisme, el Club Ciclista Sant Sebastià.

Tan aviat com Oyarzabal firmava el penal, es van succeir algunes curses, múltiples titubejos en les dues àrees. Va ser així du

 ??  ?? 93 85 88 88
Grogues: Va amonestar Dani García, Iñigo Martínez i Mikel Merino.
0-1 Oyarzabal (p) (63). Penal d’Iñigo Martínez, que fa caure Portu en carrera dins l’àrea després de rebre una passada de Merino. L’encarregat de transforma­r la pena màxima és Oyarzabal, que xuta amb l’esquerra i enganya Unai Simón col·locant la pilota a l’esquerra del porter, que es llença a la dreta.
Oyarzabal aixeca la Copa al costat d’Illarramen­di, que no va jugar per lesió, Silva i la resta
93 85 88 88 Grogues: Va amonestar Dani García, Iñigo Martínez i Mikel Merino. 0-1 Oyarzabal (p) (63). Penal d’Iñigo Martínez, que fa caure Portu en carrera dins l’àrea després de rebre una passada de Merino. L’encarregat de transforma­r la pena màxima és Oyarzabal, que xuta amb l’esquerra i enganya Unai Simón col·locant la pilota a l’esquerra del porter, que es llença a la dreta. Oyarzabal aixeca la Copa al costat d’Illarramen­di, que no va jugar per lesió, Silva i la resta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain