La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crispetes salades

- PER L’ESCAIRE Xavier Aldekoa

Era un pla sense fissures: partit, hamburgues­a i patates fregides. Ja em perdonaran la seva mare, els vegans i els nutricioni­stes, però la d’ahir va ser la primera final de la meva filla gran, la Lena —té sis anys i la Supercopa de fa uns mesos la va agafar al llit, que l’endemà hi havia escola—, i ahir a la nit va triar ella el menú del sopar perquè jugava el seu equip. I com que no era un partit, era una festa, hi va sumar crispetes salades.

Amb prou feines reconeix Iñaki Williams i Muniain, però la Lena és incondicio­nal de l’Athletic de Bilbao des que fa dos anys els lleons van fitxar en les categories inferiors el seu cosí Patxi i ella llueix orgullosa la seva raresa quan els seus companys de l’escola li llancen interrogan­ts blaugrana a l’esbarjo.

Fa uns dies, la meva família d’Euskadi es va voler assegurar que l’amor al club basc de la Lena no flaquejava per culpa de tants golassos de Messi: va arribar a casa un paquet amb la samarreta blanc-i-vermella que ahir van portar els bilbaïns a la final amb el seu nom i el dorsal 19 a l’esquena. És el número del Patxi.

Des que la va rebre, la Lena s’ha posat la samarra blanc-i-vermella cada dia per jugar unes patxangues amb mi al parc i ha fitxat com a reforç la seva germana, l’Aina, que amb tres anys ha decidit que serà portera perquè li agrada portar guants blaus. Ahir a la nit l’Aina no tenia clar si anava amb la Reial Societat o amb l’Athletic, però sí que sabia el principal: també volia crispetes després de sopar.

En realitat, la final de la Copa de Rei es va disputar oficialmen­t ahir però feia dies que es disputava a casa nostra en forma d’aquells partits eterns que acabaven vint-i-cinc a vint-i-cinc i després penals per desempatar.

I pot ser que la final d’ahir acabés en

La meva família d’Euskadi es va voler assegurar que l’amor a l’Athletic de la Lena no flaquejava per culpa de Messi

èxtasi per als lleons o en un naufragi descomunal, no ho sé perquè envio aquesta columna abans que acabi el partit. Perquè en realitat el resultat és ben igual.

Potser ahir van guanyar els donostiarr­es i molts culers se’n van alegrar, perquè l’Athletic desperta antipatia en les generacion­s anteriors per la murrieria, les batusses i el turmell trencat de Maradona, però a mi el club de Bilbao, sense odis heretats, m’ha guanyat per sempre perquè ja no només m’acosta la meva amama, que als 97 anys continua parlant en eusquera a les seves besnetes, o perquè em recorda els passejos infinits del meu oncle Javier, bilbaí de pro, per la muntanya Gorbea. Ara l’Athletic és el meu segon equip pel nerviosism­e irresistib­le de la Lena minuts abans de començar la final, per les estones al costat de les meves dues filles darrere d’una pilota de plàstic en un mes d’abril de pandèmia i perquè ahir a la nit va fer possible un miracle: asseguts junts al sofà davant el televisor, va convertir unes crispetes salades en les més dolces que he menjat mai.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain