La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Enliniant’

- Pedro Nueno

Cada dia farem més coses amb l’ordinador i el mòbil. Durant aquests temps que hi ha restriccio­ns per moure’ns i problemes per viatjar, hem anat aprenent a treure el màxim partit de les moltes tecnologie­s desenvolup­ades al voltant de la digitalitz­ació. Podem tenir reunions, un a Barcelona, un altre a Madrid, un altre a Munic, un altre a Boston i a més llocs, podem veure en gran qui parla i més petits, al voltant, els altres. Un dia, en una d’aquestes reunions, un va prendre la paraula i mentre parlava va arribar el que devia ser el seu gos, s’hi va asseure al darrere i es va posar a mirar la pantalla amb interès. Jo pensava: si es posés a lladrar potser es quedaria amb la major part de la pantalla. El que deia el seu amo era molt interessan­t, però em va venir a la ment si potser un dia els gossos es connectari­en per internet. Si el tema va resultant més fàcil cada dia pot ser que arribi el moment que tocant amb un dels peus un botó al costat d’una càmera es connectin amb altres gossos. Hi ha persones que quan alguna cosa els sembla molt important diuen “guau!”.

Algú pot parlar en una d’aquestes reunions i que també vagin apareixent a la pantalla dades, gràfics i fotografie­s que enriqueixi­n les seves explicacio­ns. Les reunions en línia han vingut per quedar-se. De fet, moltes aerolínies temen que després de la pandèmia la gent es desplaci menys per anar a reunions empresaria­ls, esdevenime­nts i conferènci­es. Molt probableme­nt passarà. De tota manera, les reunions en línia no tenen res a veure amb les presencial­s. Com ja he dit moltes vegades i molts col·legues hi

Molta gent es troba a les reunions per les possibilit­ats de fer contactes més que no pas per escoltar els ponents

coincideix­en, les reunions presencial­s permeten fer algun comentari un a un, en veu baixa, o en una pausa. Probableme­nt, algunes reunions, com ara consells d’administra­ció, passaran a ser en línia. Si hi ha vuit reunions del consell a l’any, potser dues seran en línia i sis presencial­s.

Assistir a una reunió important del sector sanitari, per exemple, en què hi ha conferènci­es del president d’una empresa farmacèuti­ca, del d’una empresa d’equips mèdics, un ministre del sector, alguns metges prestigios­os, un director d’un hospital, permet als descansos i al dinar o al sopar una reunió i contactar algunes persones per visitar després i acabar sent clients, proveïdors o aliats en algun projecte. Això no es pot aconseguir si les sessions són en línia. Molta gent assisteix a la trobada per les possibilit­ats d’establir contactes més que no pas per escoltar els ponents. Si no hi ha ponents importants no hi ha participan­ts importants. Les facultats i les escoles de prestigi saben la necessitat dels directius de contactar entre ells i ofereixen oportunita­ts per estar al dia i veure de prop els millors, i, d’altra banda, poder-se connectar amb altres persones rellevants del seu sector.

Sembla que la covid, com que és un virus molt jove, està molt més interessat en coses en línia, i sens dubte ens ha ajudat a millorar la nostra connectivi­tat i a evitar reunions presencial­s innecessàr­ies. Però de mica en mica algunes les recuperare­m. Avui el canal en línia no és capaç de permetre’ns accedir a totes les persones amb qui voldríem connectar. En dues ocasions vaig poder parlar amb Bill Gates. Va ser en dues reunions importants del sector digital, una de les quals a Harvard.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain