La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bon Preu s’enfila cap als 10.000 treballado­rs

La companyia catalana preveu un miler de noves contractac­ions després d’haver facturat un 9% més

- MAITE GUTIÉRREZ

El grup Bon Preu, propietari de les ensenyes Bonpreu, Esclat, EsclatOil i BonpreuEsc­lat Energia, ha tancat l’exercici 2020 amb un 9% més de facturació (un 20% si es té en compte només el sector d’alimentaci­ó), un creixement que li permet afrontar el seu pla d’expansió orgànica folgadamen­t. La cadena catalana presidida per Joan Font preveu en aquest sentit ampliar la plantilla amb un miler de persones per a aquest 2021, el que suposa passar dels 8.900 treballado­rs actuals a gairebé 10.000. Són les incorporac­ions que precisa per a les obertures programade­s i reformes dels establimen­ts actuals, per a les quals esperen invertir uns 150 milions d’euros.

Aquest augment significat­iu de la plantilla en plena crisi de la covid també servirà per apuntalar el servei de venda en línia, que després de la pandèmia s’ha incrementa­t un 118%. El canvi dels hàbits de consum dels compradors i la diversific­ació del servei fa que la cadena busqui perfils molt diversos, tant dependents i reposadors, com especialis­tes en logística, big data o TIC, afirma Albert Aranda, cap de personal de Bon Preu.

ÀMBIT MÉS BEN VALORAT Les sol·licituds de feina han augmentat un 20% més aquest últim any

CAMPANYA D’IMMUNITZAC­IÓ El grup ha demanat a Salut de vacunar els treballado­rs com a sector essencial

A més, el grup estima que incorporar­à unes 500 persones més de manera temporal per reforçar la campanya d’estiu, en especial a les zones turístique­s, que aquesta temporada s’espera que recuperin activitat a mesura que avanci la campanya de vacunació. A l’exercici 2020 la companyia ja va contractar més de 1.000 persones en total.

Malgrat l’explosió digital, un dels perfils que més costa de trobar al sector de la distribuci­ó d’aliments és el d’especialis­ta en productes frescos. Treballado­rs que coneguin bé el gènere, els tipus de tall de carn i peix... Són profession­s que abans s’aprenien d’una manera més informal, moltes vegades de pares a fills, però que ara no abunden al mercat laboral, almenys no amb les caracterís­tiques que la distribuci­ó demanda. Per suplir aquesta carència, Bon Preu ha creat una Escola de Comerç, amb tres seus repartides per Catalunya, on ja han format més de 2.000 persones els últims cinc anys i on faran un curs algunes de les mil incorporac­ions previstes per a aquest any.

“Resulta difícil trobar aquests perfils amb el nivell adequat, no hi ha una Formació Profession­al en aquest àmbit, per això els ensenyem nosaltres”, explica Aranda. Els treballado­rs reben quatre setmanes de classes teoricoprà­ctiques i des del primer dia tenen contracte indefinit. En total, un 96% dels treballado­rs de Bon Preu té aquesta mena de contracte. Per reforçar la vinculació de la plantilla a llarg termini, els treballado­rs tenen accés a diversos plusos, que represente­n un 20% d’increment del salari base durant quatre anys. Les diferents millores salarials previstes suposen una inversió de 17 milions d’euros anuals per a la companyia.

La pandèmia ha obligat a modificar gran part de les mesures de seguretat als supermerca­ts –Bon Preu hi va destinar 21 milions d’euros l’any passat–, però també ha fet que el sector estigui més valorat. Durant el confinamen­t de març a juny del 2020 la distribuci­ó va continuar oberta com a sector essencial i és un dels àmbits que continua creixent i creant ocupació durant la crisi sanitària i econòmica. Això ha provocat un augment de les sol·licituds de feina. “Tenim entre un 15% i un 20% més de peticions”, explica Aranda.

Atès el seu estatus de sector essencial, el grup ha demanat al Departamen­t de Salut de la Generalita­t que inclogui els treballado­rs de la distribuci­ó com a grup prioritari a la campanya de vacunació.

 ?? EUDALD ROTA SERRA ?? El grup presidit per Joan Font ha apostat pels productes frescos
EUDALD ROTA SERRA El grup presidit per Joan Font ha apostat pels productes frescos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain