La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pila d’hidrogen s’afegeix als projectes per reindustri­alitzar Nissan

Un grup d’empreses impulsen una planta amb 60 milions d’inversió

- DOLORS ÁLVAREZ

Un grup d’empreses i institucio­ns vinculades a l’automoció han llançat un projecte de construcci­ó d’una fàbrica de pila d’hidrogen que preveu una inversió de 60 milions d’euros i podria suposar la creació de 100 llocs de treball a la planta, i gairebé uns 400 més als proveïdors. La idea seria començar a produir en sèrie el 2025 i per això aspiren a disposar d’ajuts del programa europeu Next Generation. Els seus promotors ja han comunicat a Nissan la proposta per instal·lar la fàbrica actual de la multinacio­nal japonesa a la Zona Franca, que tancarà al desembre.

“Seria el primer desenvolup­ament d’automoció propi del país per competir al mercat del vehicle elèctric. Catalunya i Europa serien localitzac­ions pioneres en aquesta tecnologia”, explica Frank Loeschmann, fundador de la companyia Sisteam, especialit­zada en projectes de desenvolup­ament d’empreses, amb seu a Alemanya i a Catalunya. A través del clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC), que presideix Josep Maria Vall, s’ha aconseguit reunir un grup de 15 empreses i institucio­ns que han firmat una carta d’interès per participar en el projecte, a què, segons Loeschmann, s’espera que es vagin afegint més companyies.

L’argument és que les bateries de liti tradiciona­ls sembla que són la solució adequada per als cotxes, però no per a vehicles més pesants com furgonetes o autobusos, que necessiten recórrer distàncies més llargues. I per això necessitar­ien bateries més grans, de més pes, i, per tant, que serien menys eficients. Per això, la pila d’hidrogen seria la solució més idònia.

“Hi ha fabricants de piles a tot el món, però són més tallers que plantes de producció en sèrie. Aquesta és una de les grans novetats del nostre projecte”, explica Loeschman, exdirectiu de Seat i Volkswagen. Fabricar en sèrie ofereix, entre altres avantatges, optimitzar costos i oferir preus més barats. L’objectiu inicial és fabricar unes 20.000 piles per any.

“L’anunci del tancament de Nissan em va impactar molt pels seus efectes en la indústria proveïdora”, prosseguei­x el directiu alemany. “s’ha posat en evidència que necessitem construir un negoci propi aquí perquè el control de les indústries des de França, el Japó o Alemanya implica sempre el risc que t’acabin tallant un braç”. Per això, opina que “és vital crear un negoci diferencia­l que inclogui desenvolup­ament, producció i vendes, sota control directe d’Espanya”.

La pila de combustibl­e és una tecnologia que ja està desenvolup­ada, i una mostra d’això és que Toyota ha alliberat totes les seves patents. El que aporta aquest projecte és la fabricació automatitz­ada i estandardi­tzada, cosa que encara no hi és a la resta del món, ja que els grans fabricants d’automòbils estan abocats a les bateries tradiciona­ls de liti. Loeschmann està convençut que el desenvolup­ament que cal ara està assegurat, amb la col·laboració de la UPC i d’Eurecat, que han firmat la carta d’interès per formar part del consorci que desplegarà el projecte.

Altres de les empreses interessad­es són Promaut (disseny i robotitzac­ió del procés productiu); Aubay (tecnologia informàtic­a) i Dolz (processos de fosa). En l’àmbit més estrictame­nt lligat a la pila destaquen Estamp, FAE i MMM. Estamp s’ofereix per a les funcions del component anomenat bipolar plate, les plaques que tenen la funció de distribuir gasos i reactius i

Els promotors destaquen que és una iniciativa pionera per a la fabricació de piles en sèrie

també per a tasques d’estampació d’alumini, acer inoxidable i acer aluminiat. FAE, per a la cel·la d’hidrogen i els sensors de temperatur­a, gasos o pressió. I MMM, per a la funció del component piping, la canonada de connexió del sistema.

Entre les empreses involucrad­es, també apareixen Lohmann (fabricació de cintes adhesives); QEV (desenvolup­ament de software per a l’aplicació del sistema en vehicles de diferent tipus); Grup ATS Global (simulació numèrica estructura­l i tèrmica); Sisteplant (optimitzac­ió de processos productius) i la consultora Improva per al desenvolup­ament del negoci internacio­nal i la gestió del projecte. A més, a títol individual, s’ha afegit al projecte l’enginyer Carlos Rellán, que en l’actualitat treballa a Nissan.

 ?? ARCHIVO ?? Prototip de camió de Toyota propulsat amb hidrogen
ARCHIVO Prototip de camió de Toyota propulsat amb hidrogen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain