La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dimiteix el director executiu de Waymo, el cotxe autònom de Google

- SAN FRANCISCO

Waymo, el negoci de conducció autònoma de Google, s’ha quedat sense pilot. John Krafick, conseller delegat, ha deixat el càrrec després de cinc anys. En una carta dirigida als treballado­rs, el directiu al·lega motius personals.

“Necessito agafar un període de descans, tornar a connectar amb vells amics i familiars i descobrir noves parts del món”, va escriure. Serà substituït per dos executius de la companyia, Dimitri Dolgov i Tkedra Makawana, mentre que Krafick, de 59 anys, continuarà exercint d’assessor.

Waymo es va fundar el 2009 com a “projecte de cotxes autònoms” de Google (més tard, Alphabet). Sota el mandat de Krafick, antic executiu de Hyundai, la companyia ha accelerat el seu creixement tecnològic. El seu avenç més visible és el servei anomenat Waymo One, disponible a l’àrea metropolit­ana de Phoenix (Arizona), un servei de taxi autònom sense conductor.

La companyia al llarg d’aquests anys ha aconseguit captar (sense recórrer a la seva matriu Alphabet) uns 3.000 milions de dòlars de finançamen­t. Té acords amb alguns fabricants, com ara Volvo, Jaguar o Land Rover, per desenvolup­ar la seva tecnologia. L’objectiu de Waymo no va ser mai el de vendre els seus cotxes al públic, sinó de posicionar-se com a servei de transport a la ciutat, amb l’objectiu últim d’oferir als clients un model de subscripci­ó.

Darrere de la sortida de Krafick també hi podria haver motivacion­s financeres. Waymo està valorada en uns 30.000 milions de dòlars, una xifra molt respectabl­e però per sota de la valoració que li va atorgar el 2018 Morgan Stanley, que va arribar a fixar un valor de 175.000 milions de dòlars per a la companyia.

Encara que Alphabet (Google) no proporcion­a xifres oficials per a aquest negoci, els analistes estimen que al llarg del regnat de Krafick la firma no va aconseguir mai guanyar diners (d’altra banda una cosa comuna al món de les start-ups, tot i que l’activitat ja fa més de deu anys que està en marxa).

En el balanç d’Alphabet, els resultats financers s’inclouen en el capítol “altres apostes”, que registra unes pèrdues de 13.000 milions de dòlars els últims 13 anys.

“La sortida de Krafick té lloc després que la companyia ha estat lenta a capitalitz­ar el seu lideratge enfront dels seus rivals Tesla i General Motors”, va dir Mandeep Singh, de Bloomberg Intelligen­ce. “Fa temps que Alphabet havia perdut la paciència per veure si l’activitat es convertiri­a en un negoci veritable”, va afegir Sam Abuelsamid, de Guidehouse Insights.

La tecnologia de cotxe autònoma de Waymo es considera com la més avançada del mercat avui (tècnicamen­t és de nivell 4, d’un màxim de 5). L’empresa ja acumula desenes de milions de quilòmetre­s conduïts a la via pública a 25 ciutats dels EUA, a més de 30.000 milions més de quilòmetre­s en simulació. A part del repte de la regulació, el cost dels dispositiu­s electrònic­s de Waymo n’estan frenant la implantaci­ó.

L’empresa no ha guanyat mai diners i avui val 30.000 milions de dòlars, un 480% menys que el 2018

La rivalitat amb Tesla s’ha incrementa­t els últims temps, per bé que els cotxes d’Elon Musk encara exigeixen una interacció del conductor amb el volant, mentre que Waymo aspira a prescindir-ne.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain