La Vanguardia (Català-1ª edició)

La veu sindical d’Amazon

- BLANCA GISPERT

Amazon ha hagut de reconèixer els últims dies de manera implícita que alguns dels seus repartidor­s es poden veure obligats a orinar a les ampolles de plàstic per poder respectar el pla de ruta, després de polemitzar a les xarxes socials amb un congressis­ta dels Estats Units. En aquest context cal entendre la recent mobilitzac­ió dels seus treballado­rs a Alabama (EUA), empleats negres i blancs (tot i que sobretot negres) i també de sindicalis­tes del Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU), que sota el comandamen­t del líder local, Joshua Brewer, han treballat durant mesos per formar el primer sindicat del gegant del comerç electrònic als EUA.

El procés electoral va arrencar fa set setmanes i la votació, a què estaven cridats 5.800 empleats, va acabar dilluns. Encara no se’n saben els resultats, perquè el recompte és lent i exhaustiu. Tant si es declara el sí com el no, la mobilitzac­ió de la planta de Bessemer marcarà un abans i un després en el sindicalis­me dels Estats Units, perquè haurà aconseguit irrompre a casa de les big tech en un moment que molts (no només ocupats) en qüestionen el poder. És probable que la mobilitzac­ió es traslladi als 800 magatzems d’Amazon a la resta dels Estats Units, on també ha crescut el malestar a causa de la poca protecció anticovid (10 treballado­rs han mort infectats) i de les jornades de feina maratonian­es: 10 hores dempeus amb tot just dos descansos de 30 minuts i sense permisos per anar al lavabo entre hores. (El salari pot estar per sobre del mínim interprofe­ssional. A Bessemer és el doble, per bé que reclamen un augment de 15 a 20 euros l’hora, com paguen en altres magatzems de la zona).

A la planta d’Alabama tot va començar al setembre, quan un grup d’empleats afroameric­ans va anar al sindicat RWDSU a la recerca d’ajuda i experiènci­a. Va ser allà on van conèixer Joshua Brewer, el sindicalis­ta que es va comprometr­e amb la seva lluita i va crear l’organitzac­ió Bamazon Union per canalitzar les seves demandes. El que se sap sobre la seva vida és poca cosa. Establert al nord d’Alabama, té 33 anys i és pare de tres fills (segons la revista Vice). La seva vida profession­al, resumida al perfil de LinkedIn, destaca per la varietat. Va començar com a responsabl­e en una botiga d’electrònic­a i després va ocupar posicions de màrqueting a la productora Comcast. El 2013 es va matricular al Wallace State Community Collage, a Hanceville (Alabama), per estudiar un grau d’ADE que va combinar amb una feina com a encarregat en un restaurant. La seva carrera va donar un tomb quan va decidir ordenarse pastor de l’Església Bautista de Hanceville. Va estar més d’un any donant suport a la comunitat a local de feligresos fins que el 2016 va decidir tornar al mercat i es va afiliar a l’RWDSU. En una entrevista a The American Prospect va al·legar que “el sindicat era una via més efectiva per posar fi al patiment dels americans”.

Després de quatre anys treballant per al sindicat a Alabama, Brewer va rebre l’encàrrec que el convertiri­a en una de les veus de la nova lluita sindical als Estats Units. I és que la votació de Bessemer s’ha convertit en una qüestió nacional que ha rebut el suport del moviment Black Lives Matter (per l’elevada presència de treballado­rs afroameric­ans), d’actors de Hollywood, de jugadors de la Lliga Nacional de Futbol Americà i fins i tot del president Biden, que en un vídeo va animar els treballado­rs a participar en la votació i va reprovar les amenaces de la companyia (sense esmentar-la explícitam­ent).

És en aquest aspecte en què Brewer sempre s’ha mostrat molt crític. Afirma que l’empresa ha bombardeja­t amb missatges els treballado­rs per advertir-los que, en cas que participin en el vot, acabarien “perdent l’habilitat de comunicar-se amb l’empresa, se’ls obligaria a anar a la vaga, els robarien els diners i no podrien sufragar costos escolars” . Tot un perill, sosté, si es té en compte “la baixa formació en drets laborals” dels treballado­rs. Per bé que en el passat Bessemer havia tingut tradició sindical, atès que era un dels emplaçamen­ts miners del sud, una localitat que fa dècades que està deprimida. De fet, l’aterratge d’Amazon el març del 2020 va ser un regal caigut del cel, ja que de cop i volta 5.800 persones van trobar feina.

Tanmateix, un any més tard ha quedat demostrat que no tot s’hi val a canvi d’un sou i que la lluita sindical –per la qual Brewer ha passat nits dormint al cotxe davant de la planta– pot servir per aconseguir condicions de treball més dignes dels milers de treballado­rs de l’empresa de comerç electrònic més gran del món.

QBEAST

La mobilitzac­ió ha generat expectació nacional i la complicita­t del president, Joe Biden

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain