La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una dimissió europea

-

Gegants tecnològic­s com Facebook, Google o Amazon han aconseguit que els denominem plataforme­s en lloc d’empreses. No és una diferència menor. En desdibuixa­r-se el marc convencion­al de relacions venedor-client, es dificulta la fiscalitza­ció pública de les seves tendències monopolíst­iques. Té truc el seu argument que gràcies a aquestes corporacio­ns la ciutadania accedeix a un ampli catàleg de serveis gratuïts del qual pot desvincula­r-se ambnomésun­clic.D’unabanda,l’usuaricede­ixenrealit­atlesseves dades perquè algunes d’aquestes plataforme­s les venguin a tercers. De l’altra, l’univers d’aquestes empreses s’expandeix tant que ja resulta impossible viure fora d’ell. De la mateixa manera que aquest article s’ha elaborat amb l’ajuda de cerques a Google, és impensable que els jutges en persona i fiscals que investigue­n la companyia puguin fer la seva feina sense recórrer amb freqüència al cercador de l’empresa que volen desplaçar de la seva posició dominant.

L’estudi de l’analista Rand Fishkin que se cita avui a Economia, segons el qual dos terços de les cerques que es fan a Google no generen clics fora d’aquesta firma, encara que admet matisos, afegeix un altre motiu de preocupaci­ó. Sobretot, si s’observa des d’Europa, on elcercador­deGoogleté­unaquotade­mésdel90%.Elseuropeu­sno només hem dipositat resignadam­ent les nostres dades en mans de les grans tecnològiq­ues dels EUA sense demanar res a canvi, sinó que ens estem acostumant que la nostra activitat –també l’econòmica– es desenvolup­i en hàbitats que són aliens al que se suposa que hauria de ser el nostre sistema de valors.

Les dades als EUA, i els microproce­ssadors, a Àsia. Potser és tard per reaccionar, encara que caldria minimitzar danys. A més de prosseguir una carrera judicial amb pronòstic incert per sotmetre aquests monopolis, les institucio­ns europees haurien d’incentivar amb determinac­ió el desenvolup­ament tecnològic. Sense complexos ideològics. Els EUA ho van fer. L’economista Mariana Mazzucato ho recorda a El valor de todo (Taurus) quan constata que Microsoft, Apple o Google es van beneficiar en el seu origen d’ingents inversions públiques i apunta que la interacció entre el sector públic i el privat és la base de la innovació col·lectiva.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain