La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bulgària es pronuncia sobre el populisme del president Boríssov

- SOFIA Reuters

Els búlgars van anar ahir a les urnes. Eleccions parlamentà­ries que, en realitat, eren un plebiscit sobre el primer ministre Boiko Boríssov després de molts mesos de protestes antigovern­amentals.

Boríssov aspira a un quart mandat. Té 61 anys i lidera el partit GERB, que en teoria és de centredret­a però que a la pràctica és una formació populista.

Boríssov va fundar GERB el 2006 i va guanyar les eleccions el 2010. Des d’aleshores ha governat Bulgària amb mà de ferro.

Ahir va votar sense la presència de periodiste­s a causa de les restriccio­ns imposades per aturar el coronaviru­s. De fet, ha evitat el contacte amb la premsa des que les protestes contra el seu govern van ocupar els carrers al juliol.

Es comunica a través de les xarxes socials, on gairebé diàriament penja les seves visites a llocs en construcci­ó per donar sentit al lema de la seva campanya: “Treball, treball, treball”.

Els manifestan­ts acusen Boríssov d’haver claudicat davant l’oligarquia, de no haver aconseguit erradicar la corrupció ni reformat el sistema judicial perquè sigui més independen­t.

El president Rumen Radev, un ferm detractor de Boríssov, va fer una crida perquè els búlgars fessin de la jornada electoral el primer pas per recuperar l’Estat de dret. Després de votar va criticar la falta de justícia i la corrupció rampant.

Bulgària es va incorporar a l’OTAN el 2004 i a la Unió Europea el 2007 però no ha estat mai un veritable Estat de dret. La llibertat d’expressió i de premsa hi estan molt restringid­es.

Boríssov juga, malgrat tot, la carta europeista davant un país que no oblida els anys sota el teló d’acer. Ahir va posar en relleu “el gran suport que hem rebut dels nostres socis europeus, senyal que valoren molt un govern estable i proeuropeu a Bulgària”.

Els últims sondejos donaven a Boríssov un còmode avantatge. El

GERB serà el partit amb més escons, però el Parlament estarà molt fragmentat, ja que petits partits antigovern­amentals aconseguir­an superar la barrera del 4% per obtenir representa­ció. El primer ministre no ho tindrà fàcil per construir una coalició de govern.

El Partit Socialista de Bulgària és la principal força de l’oposició. El seu líder, Kornelia Ninova, va dir que havia votat per “reformes i estabilita­t” i per “una Bulgària social que no deixi a ningú enrere”. En tercer lloc és possible que quedi el partit d’un presentado­r de televisió. Boríssov es beneficiar­à de la baixa participac­ió per culpa del virus i del fet que ha prohibit el vot per correu o anticipada­ment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain