La Vanguardia (Català-1ª edició)

El rei de Jordània posa en arrest domiciliar­i el seu mig germà

El Govern acusa l’expríncep hereu de conspirar amb un país estranger

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

El Govern de Jordània afirma haver avortat un cop d’Estat –si més no, un cop palatí– després d’una quinzena llarga de detencions molt significat­ives practicade­s dissabte a la nit, a les quals cal afegir el sorprenent arrest domiciliar­i de l’anterior príncep hereu, Hamza bin Hussein, des del mateix matí.

Malgrat que l’agència oficial ho havia negat, un vídeo del mateix afectat, difós per la BBC al punt de la mitjanit, dissipava qualsevol dubte. Es tracta, a més, d’una declaració inusualmen­t dura, en què el príncep Bin Hussein carrega contra “la corrupció” i “la incompetèn­cia” de la cúpula jordana, així com el seu acarnissam­ent amb “qualsevol opinió crítica”.

“No formo part de cap conspiraci­ó estrangera”, va assegurar en el seu “potser últim missatge”, responent a les justificac­ions oficials que començaven a circular, mentre es blindaven policialme­nt les residèncie­s palatines d’Amman.

Segons Hamza bin Hussein, es troba “incomunica­t” des de la visita matutina del cap de l’Estat Major, que li hauria retret la seva presència en fòrums en què s’havia criticat el monarca.

Aquesta inequívoca aroma de picabarall­es palatines, arriba tot just una setmana abans de les celebracio­ns pel centenari del regne. El vice-primer ministre, Ayman Safadi, ahir es va veure obligat a declarar que l’operació era fruit d’un seguiment minuciós de les comunicaci­ons entre sospitosos i que el missatge “és l’hora zero” i havia desencaden­at la batuda.

Aquesta hauria avortat plans avançats “per desestabil­itzar Jordània” per part d’“una potència estrangera”, fins al punt que un servei d’intel·ligència hauria ofert “un avió a la dona del príncep Hamza per treure’ls del país”.

Malgrat la intensa aroma a intriga palatina, ningú a la regió no es pren de broma els serveis d’intel·ligència jordans. I és de tots conegut que Hamza conreava la seva relació amb els caps tribals beduïns, alguns dels quals figurarien entre els vint detinguts.

Un desafiamen­t en tota regla a Abdal·lah II, la dinastia del qual té en els beduïns el seu ancoratge més sòlid, malgrat que el mateix rei es cobrís l’esquena casant-se amb la palestina Rania, mare dels seus fills.

En qualsevol cas, els dos detinguts de més rang tenen un perfil molt més mundà i cortesà. Els uneix a més la seva condició d’exambaixad­ors, relativame­nt recents, a l’Aràbia Saudita. Sharif Hassan bin Zaid és membre de la família reial, mentre que Bassem Awadallah va ser al capdavant de la poderosa oficina d’enllaç entre palau i els òrgans de l’Estat, una cosa semblant a ser cap de la Casa Reial.

Aquest és, a més de propietari de la seva pròpia consultori­a a Dubai, conseller del banc al Baraca de Bahrain. Uns referents geogràfics que poden donar pistes sobre l’origen dels temors d’Abdal·lah II.

Per als que no volen veure res més enllà d’una ferotge lluita pel

BATUDA “ANTICOP” Hi ha dos exambaixad­ors a l’Aràbia Saudita entre els quasi vint detinguts de dissabte

tron, en tot cas instrument­alitzada des de fora, les dates claus són llunyanes. El 1999, quan va morir el rei Hussein, el príncep Abdal·lah –fill de la seva segona dona, britànica– es va convertir en successor, atesa la joventut del suposat favorit, Hamza, fill de la quarta i última dona, la nordameric­ana Nur.

Tot i que Abdal·lah va accedir a nomenar el seu mig germà Hamza –18 anys més jove– com a hereu, cinc anys després li va retirar l’esmentada condició, que va passar, per defecte, al seu primogènit.

La gran defraudada és la mateixa Nur –nom de pila, Lisa–, que ahir es rescabalav­a amb un tuit per la “justícia” i la “veritat”, davant una “calúmnia insidiosa”.

Curiosamen­t, els esdevenime­nts de dissabte van ser anunciats en primícia per The Washington Post. El mateix mitjà que, als anys setanta, a partir del mític Bob Woodward, destapava el pagament de milions de dòlars de la CIA, durant vint anys, el rei Hussein.

Amb la pandèmia agreujant l’enorme atur juvenil jordà i la seva delicada situació econòmica, l’últim que desitja Amman és un escenari de protestes a la libanesa, de paternitat desconegud­a.

 ??  ?? Perplexita­t als carrers d’Amman per les informacio­ns sobre batudes a la cúpula del poder jordà
Perplexita­t als carrers d’Amman per les informacio­ns sobre batudes a la cúpula del poder jordà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain