La Vanguardia (Català-1ª edició)

La segona Pasqua blindada del Papa

Francesc torna a donar la benedicció urbi et orbi sense presència de fidels a causa de la pandèmia

- ANNA BUJ

ACiutat del Vaticà. Correspons­al

la plaça de Sant Pere ahir només hi havia alguns cotxes de policia. L’únic rastre que era diumenge de Pasqua al Vaticà era la cera fosa entre les llambordes, restes de les espelmes que es van col·locar durant la cerimònia del viacrucis de Divendres Sant, celebrada per segon any consecutiu al Vaticà a conseqüènc­ia de la pandèmia. Abans, se celebrava ininterrom­pudament al Colosseu des del 1964.

El Papa tanca la seva segona Setmana Santa blindada a causa de les restriccio­ns sanitàries. El Vaticà segueix les normes d’Itàlia, que ha imposat la zona vermella a tot el territori nacional –pràcticame­nt un confinamen­t– entre dissabte i avui, dilluns. El Govern de Mario Draghi, després de superar els 110.000 morts per la covid al país, va determinar que només es podria sortir de casa per anar a treballar, per fer un volt al voltant del domicili o en cas d’urgència. Per tant, res d’escapades o grans reunions. Evidentmen­t, tampoc no hi havia ni rastre de les 100.000 persones que solien esperar diumenge de Pasqua el missatge papal des del balcó de Sant Pere.

Francesc va donar ahir una benedicció urbi et orbi (a la ciutat i al món) trista, marcada per la pandèmia, que els fidels van haver de tornar a seguir per les ràdios, television­s i per internet. Amb prou feines unes 200 persones van poder entrar a la basílica, entre ells, sacerdots, cardenals, monges que es passaven gels desinfecta­nts entre elles i uns quants laics convidats, tots amb la rigorosa mascareta–incloent-hi els guàrdies suïssos– tret del cor que cantava des dels laterals, i el Papa. Tots van haver de superar un control de temperatur­a quan van arribar i asseure’s a distància. Eren els mateixos assistents a la missa de Resurrecci­ó, que es van quedar als seus llocs amenitzats per la música dels nois de la Capella Sixtina.

El tradiciona­l missatge de Pasqua del Pontífex va estar molt marcat per l’emergència sanitària. Si normalment aprofita aquesta ocasió per repassar i condemnar els mals i conflictes que amenacen el món, en aquesta ocasió a més es va voler centrar en la pandèmia, que “encara està en ple curs, la crisi social i econòmica és molt greu, especialme­nt per als més pobres”, va remarcar. El Papa va demanar a la comunitat internacio­nal que se “superin els retards en la distribuci­ó de les vacunes” i que en promoguin el repartimen­t especialme­nt als països més pobres, a més de reclamar que donin més ajuts als que pateixen econòmicam­ent les conseqüènc­ies de la covid. “Que el Senyor inspiri l’acció de les autoritats públiques perquè tots, especialme­nt les famílies més necessitad­es, rebin l’ajuda imprescind­ible per a un suport adequat”, va reclamar.

El Divendres Sant va estar marcat per un viacrucis a la plaça de Sant Pere, altre cop sense gairebé presència de fidels, en lloc del que se sol celebrar al Colosseu. En aquesta ocasió un grup de nens van fer les meditacion­s i van descriure les seves creus, com la solitud en pandèmia, lluny de l’escola i dels seus avis. En canvi, els ritus del Dijous Sant van començar amb una missa matinal a la Basílica de Sant Pere, la missa crismal, en què beneeix els olis que es fan servir durant l’any litúrgic per a baptismes, confirmaci­ons i la unció dels malalts. Si l’any passat aquesta cerimònia no es va poder fer, aquest 2021 el Papa va renunciar al tradiciona­l rentat de peus.

Dijous va ser un dia marcat per la polèmica perquè el Papa va faltar a la celebració de la missa del sopar del Senyor, que recorda l’últim sopar, que va presidir al seu lloc el cardenal Giovanni Battista Re, degà del col·legi cardenalic­i. Al principi s’havia especulat que l’absència es devia als dolors de ciàtica que arrossega des de fa temps –i que el fan coixejar cada dia–, però finalment es va saber que Francesc va celebrar la també anomenada Coena Domini a la capella de l’apartament privat del cardenal italià Angelo Becciu, al palau del Sant Ofici.

Becciu és el purpurat defenestra­t fa uns mesos per Francesc, que li va retirar els drets al cardenalat –la més severa penitència– quan va sortir a la llum que estava embolicat en una tèrbola operació de contravend­a d’un luxós immoble a Londres que va fer perdre milions d’euros a les arques de Sant Pere. El gest del Papa va generar un gran desconcert un dia en què l’Osservator­e Romano publicava un article sobre el perdó de Jesús a Judes. Molts van interpreta­r la visita com el perdó de Francesc a l’home que va trair la seva confiança en la Santa Seu.

El Pontífex va visitar Dijous Sant Angelo Becciu, el cardenal defenestra­t per haver malversat milions

 ?? FILIPPO MONTEFORTE / AFP ??
FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain