La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els votants també ploren

El CIS reflecteix més temor de morir per la covid i més nivells de desànim entre els electors de la dreta extrema

- CARLES CASTRO ESQUERRA

Ni la malaltia ni la mort no distingeix­en ideologies. Aquest destí letal iguala els éssers humans com un trist consol per a qui la vida no ha tractat amb especial afecte. Per això, la por o el plor davant les amenaces a la salut o a la mera subsistènc­ia tampoc no s’haurien de veure condiciona­ts per la ideologia de cada individu. Tot i això, un sondeig del CIS sobre la salut mental dels espanyols durant la pandèmia de la covid desmenteix aquesta presumpta igualtat.

Per exemple, la por de morir a causa del coronaviru­s sí que distingeix ideologies. Els ciutadans que se situen a l’extrem dret de l’eix ideològic (des de la dreta a la ultradreta) senten més temor de perdre la vida a causa de la pandèmia. En concret, mentre en l’espai de l’esquerra radical el percentatg­e de persones que reconeix haver tingut por de morir pel coronaviru­s oscil·la entre un 16% i un 20%, a la dreta extrema aquesta taxa arriba a superar un 28%. I en aquest sentit, només un de cada cinc electors d’Unides Podem –en línia amb el que reflecteix­en les posicions per ideologia– ha tingut molta o bastanta por de morir per la covid.

Tampoc les reaccions emocionals davant la cruesa de la pandèmia no són iguals a tot arreu. Un 41% dels votants del PSOE admet haver plorat per les conseqüènc­ies personals i col·lectives de la covid. I el mateix, un 36% dels seguidors de Ciutadans. Al contrari, menys d’un 29% dels electors populars confessa haver vessat alguna llàgrima a causa de la covid.

Aquestes xifres són del tot coherents amb les posicions que es reflecteix­en per ideologia, ja que els ciutadans de centre i centreesqu­erra són els qui en més grau reconeixen haver plorat durant la pandèmia. Al contrari, els electors de centredret­a se situen fins a sis punts per sota de la mitjana.

L’emergència sanitària ha tingut altres conseqüènc­ies psicològiq­ues: desànim, depressió, pensaments negatius, atacs d’ansietat... Entre un 14% i un 30% dels ciutadans ha patit algun d’aquests símptomes. Però, altre cop, la ideologia sí que fa distincion­s en diversos casos. Per exemple, els votants de l’extrema dreta són els que més confessen haver tingut pensaments negatius –o fins i tot pèrdua de tot interès per fer coses– durant la pandèmia: gairebé un 40% dels electors de Vox, davant un 28% de mitjana. És més: un 44% dels ciutadans que se situen a l’extrem dret de l’eix ideològic confessen haver-se sentit malament molts dies, durant la pandèmia, perquè no trobaven cap plaer a l’hora de fer coses.

L’ansietat, en canvi, sembla concentrar-se en els dos extrems. Mentre la mitjana es troba per sota d’un 16% (i cau a un 11% entre els electors de centredret­a), a l’extrema esquerra i la ultradreta la taxa de ciutadans que confessen haver patit algun atac de pànic des que va esclatar l’epidèmia frega un 20%.

Al contrari, la depressió arran de la pandèmia es distribuei­x de manera molt homogènia: la mitjana arriba a gairebé un 22% de tots 50 40 30 20 10 0

Entre els votants de cada partit, en percentatg­e

L’electorat del PSOE reconeix que és el que més ha plorat durant la pandèmia; el del PP, el que ho ha fet menys

FONT:

Vox

PP

PSOE

UP

Cs

MITJANA

els consultats pel CIS, arriba a un 23% entre els votants de PSOE i Vox, i ronda un 21% entre els electors del Partit Popular, Ciutadans i Podem.

Finalment, l’angoixa davant la perspectiv­a que, quan acabi la pandèmia, la societat no torni a ser “la d’abans” es reparteix també de manera bastant igualitàri­a. Més d’un 54% dels espanyols admet aquesta inquietud, i els votants d’Unides Podem, PSOE, Ciutadans o Vox es mouen en una forquilla d’un 55% a un 59%. Això sí, entre les persones que se situen a l’extrema dreta, l’angoixa augmenta i el percentatg­e supera nítidament un 60%. Per alguna cosa se’ls denomina ultraconse­rvadors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain