La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PNB aposta en l’Aberri Eguna per un nou estatus d’autogovern

Ortuzar assenyala que s’abordarà una vegada es completi l’actual Estatut

- ANDER GOYOAGA Bilbao

Primer, completar l’Estatut de Gernika; després, negociar un nou estatus “perquè els bascos decideixin el seu futur”. Aquest és el full de ruta que el líder del PNB, Andoni Ortuzar, va reiterar ahir a Bilbao, durant la celebració de l’Aberri Eguna. El Dia de la Pàtria Basca va servir, a més, per escenifica­r les diferèncie­s entre la formació jeltzale i els dos principals partits de l’oposició, EH Bildu i Podem.

Entre les sis formacions amb representa­ció al Parlament Basc, PNB, EH Bildu i Podem van ser les que van celebrar aquest dia, mentre que PSE, PPCs i, per descomptat, Vox no el van celebrar. En el cas del PNB, va apostar per un acte al Palau Euskalduna de Bilbao, mentre que EH Bildu i Podem es van adherir a la convocatòr­ia de la plataforma Euskal Herria Batera (Euskal Herria unida) a 128 localitats de la Comunitat Autònoma d’Euskadi, Navarra i Iparralde (País Basc francès). Andoni Ortuzar va subratllar que el compliment íntegre de l’Estatut de Gernika, aprovat el 1979, és l’objectiu a curt termini, si bé es tracta d’“un primer pas, i han de continuar les feines per aconseguir un nou estatus d’autogovern que porti al nostre país un nou pacte polític per decidir el nostre futur actual i el de les pròximes generacion­s”. El cronograma pactat entre el Govern Basc i el Govern central estableix que l’Estatut de Gernika s’hauria de completar en una mica més d’un any, després que entre aquesta primavera i la pròxima tardor es transferei­xin una trentena de competènci­es i, finalment, en un any es comenci el traspàs de la Seguretat Social. A partir d’aquí, el PNB plantejari­a un nou estatus en el qual, d’inici, inclouria el dret a decidir, el reconeixem­ent d’Euskadi com a nació, una actualitza­ció de les competènci­es i alguna forma de participac­ió en les institucio­ns europees. “A Europa cal buscar una manera de garantir als pobles sense Estat que tinguin capacitat de decidir el seu futur”, va indicar Ortuzar amb motiu de l’Aberri Eguna.

La intervenci­ó del líder jeltzale no va estar exempta d’advertènci­es a EH Bildu, coalició amb la qual en aquest moment manté un enfrontame­nt polític evident. “Els qui van inventar allò de socialitza­r el patiment volen ara socialitza­r la frustració i el pessimisme”, els va etzibar.

En el costat oposat, EH Bildu i Podem van coincidir a adherirse als actes d’Euskal Herria Batera i també en el signe dels comunicats que van fer públics amb motiu de l’Aberri Eguna, en els dos casos de marcat caràcter social.

La coalició abertzale va subratllar que “la sobirania és una oportunita­t per reescriure les normes”, mentre que Podem, en unes declaracio­ns amb diverses pulles que estaven dirigides al PNB, va manifestar que “defensar la pàtria basca és defensar el públic, la construcci­ó del comú i la preservaci­ó dels seus recursos”.

El dia de la Pàtria Basca va evidenciar les diferèncie­s entre el PNB, EH Bildu i Podem

ni tuteles”, es va plantar Pere Aragonès, però per esquivar l’expresiden­t es posa sobre la taula un Estat Major igual d’aliè a les institucio­ns. Vincular el Govern a l’estratègia a Madrid és la gota postconver­gent que fa vessar el vas republicà. La decisió d’ERC d’apuntalar el Govern de Pedro Sánchez és estratègic­a, una altra cosa és que fins i tot entre els comuns s’admet que, amb la carpeta catalana, el president no és de confiança.

Els anticapita­listes han votat més vegades amb Junts a Madrid que amb ERC, però a Catalunya han inaugurat una altra línia d’actuació que, segons els postconver­gents, els republican­s encoratgen. Mentre Aragonès batalla contra la tutela de Puigdemont, la CUP llança vetos públics sobre el “perfil” dels candidats a consellers de Junts. La paradoxa és que els assenyalat­s són –amb l’excepció de Joan Canadell– els que a l’equip d’Aragonès es paeixen millor com a companys de viatge al Consell Executiu. ERC ha evitat a tota hora convidar la CUP a formar part del Govern, a petició dels negociador­s anticapita­listes, i a Junts s’escampa l’afartament: “Que governin amb ells”.

Si no hi ha estratègia ni unitat a Madrid ni prioritats econòmique­s compartide­s, a Junts guanya adeptes la idea “teòrica” de deixar als republican­s que “comencin sols” i, després, “ja ho veurem”. “Fora del Govern fa fred, però encara fa més fred si perds la coherència i els principis”, és la vehement tesi. A la direcció hi ha opinions per a tots els gustos i múltiples dubtes: aguantaria, el projecte?. Afrontar les eleccions municipals fora del Govern és un repte inassumibl­e, repliquen els de la raó pràctica.

I a partir d’allà, què?... Esperar la implosió del calendari el primer semestre del 2023. Marcat en vermell... Qüestió de confiança d’Aragonès i l’avaluació de la taula de diàleg entre governs –cortesia del pacte ERC-CUP–, eleccions municipals i autonòmiqu­es en una dotzena de comunitats, incloent-hi Madrid. El 4-M és un aperitiu que durarà dos anys. I eleccions generals...

Les urnes van girar la truita en l’independen­tisme i els tribunals els protagonis­tes. La pandèmia ho va canviar tot... I la que hauria de ser la legislatur­a de l’estabilita­t i la recuperaci­ó ja està encallada en un sorramoll. ERC i Junts negocien de reüll. I així, ni Pasqua ni reconstruc­ció...

@igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

 ?? JAVIER ZORRILLA / EFE ?? Andoni Ortuzar, president de l’EBB del PNB, durant la celebració de l’Aberri Eguna a Bilbao
JAVIER ZORRILLA / EFE Andoni Ortuzar, president de l’EBB del PNB, durant la celebració de l’Aberri Eguna a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain