La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comença la campanya de la renda

-

Dimecres vinent, dia 7 d’abril, comença oficialmen­t la campanya per presentar (per internet) la declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i la de l’impost sobre el patrimoni. Enguany pràcticame­nt no hi ha novetats fiscals. Serà l’últim perquè la declaració que correspond­rà presentar el 2022 comptabili­tzarà les pujades d’impostos que ja regeixen en aquest exercici i que estan incloses en els pressupost­os generals de l’Estat per al 2021. Tot indica que, a partir d’allà, s’iniciaran uns anys d’augment creixent de la pressió fiscal per començar a pagar l’enorme deute públic acumulat per combatre la pandèmia i el seu impacte econòmic i social.

La pandèmia, molt probableme­nt, ha contribuït a augmentar la convicció dels ciutadans per complir amb els deures fiscals perquè han pogut comprovar el gran esforç financer que ha fet l’Estat per augmentar els recursos destinats a la sanitat pública, a l’atenció a les famílies més vulnerable­s i al sostenimen­t de l’ocupació i de les empreses. És un esforç col·lectiu enorme que cal pagar, tard o d’hora.

En la declaració de la renda d’aquest any, els que tindran més complexita­t seran els treballado­rs afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i els autònoms que han rebut la prestació per cessament d’activitat. En tots dos casos les retencions aplicades sobre els ingressos que han rebut han estat

La pandèmia contribuei­x a tenir més consciènci­a fiscal per fer front a les enormes despeses

mínimes. Per això hi haurà perceptors d’aquestes prestacion­s que, en contra del que probableme­nt esperen, s’hauran d’enfrontar a una declaració de renda positiva. Hisenda és inflexible en aquest aspecte: els afectats han cobrat rendes, encara que siguin de l’Estat, i han de tributar per elles. Una complicaci­ó administra­tiva addicional la tindran els que han cobrat més del que els corresponi­a, ja que hauran de tributar pels diners extres, tornar-los al Ministeri de Treball o la Seguretat Social, i demanar després la devolució de l’IRPF correspone­nt que s’hagi pagat per aquella diferència. És un destorb considerab­le que només es justifica per la urgència aplicada pel Govern central al seu dia per fer arribar els diners als treballado­rs en detriment d’un control estricte que hauria endarrerit més els pagaments i que, ara, es fa a posteriori. Igual de complicat, o potser més, ho tenen el mig milió de persones que ja han cobrat l’ingrés mínim vital, perquè tenen l’obligació de presentar declaració de la renda. No per pagar impostos, ja que no superen els límits exempts, sinó a efectes de control per evitar fraus. El problema és que aquest col·lectiu de persones probableme­nt no s’ha relacionat mai amb Hisenda ni sap com ho ha de fer.

L’Agència Tributària, a causa de tot això, tindrà més feina administra­tiva que altres anys però menys ingressos procedents de la liquidació de les declaracio­ns de renda com a conseqüènc­ia de la profunda caiguda de l’activitat econòmica i de l’ocupació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain