La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cost econòmic del populisme

-

Quan als anys 1990 l’alcalde Pasqual Maragall visitava els instituts per explicar als joves la transforma­ció de la ciutat de Barcelona, deia als alumnes (davant la seva comprensib­le ansietat per trobar solucions ràpides als problemes) que havien de ser “analítics”, que havien de fugir de les explicacio­ns simplistes. Poc podia preveure que poques dècades després una onada de populisme faria més urgent encara que el jovent (i l’opinió pública en general) escoltés aquell missatge.

La presència de populistes als governs nacionals va arribar a un màxim el 2018, amb Trump, els líders del Brexit, Modi, Bolsonaro, Orbán, Erdogan i la coalició populista italiana. Malgrat les eleccions als Estats Units i la caiguda de la coalició italiana, des del segle passat fins avui, el populisme s’ha demostrat una estratègia bastant exitosa per arribar al govern i mantenir-s’hi, però a un cost elevat per a les societats democràtiq­ues.

Estan circulant diverses definicion­s del fenomen populista, complex i polièdric. Segurament, no n’hi ha cap que sigui totalment satisfactò­ria. Una de força utilitzada és la del politòleg Cas Mudde, per a qui el populisme es caracterit­zaria per combinar una ideologia molt prima capaç de cobrir forces polítiques molt dispars, amb l’ús d’una retòrica basada en el nosaltres (“el poble” definit de manera alhora homogènia i exclusivis­ta, negant el pluralisme) contra ells (unes suposades elits, ja siguin polítiques o econòmique­s, culpables de tot, encara que això amagui tot sovint un enfrontame­nt entre elits, o estratègie­s de distracció per part d’un sector dominant).

Malgrat la varietat de definicion­s, hi ha força consens entre les persones expertes sobre quins líders han estat els més populistes (entre ells, Trump i els del Brexit). En algunes societats, el fenomen s’associa més a l’identitari­sme, i en d’altres, a l’autoritari­sme, que d’alguna manera comporten més riscos que el populisme en si mateix, que és un complement ideal d’aquestes derives.

Els experts Funke, Schularick i Trebesch, en un article que està circulant com a document de treball d’unes universita­ts alemanyes, són molt precisos a l’hora de quantifica­r els costos econòmics del populisme. Després d’examinar desenes d’episodis des del segle passat fins avui de líders populistes que van presidir governs nacionals, i que compleixen amb escreix amb la definició de Mudde, conclouen que aquests líders van ocasionar en 15 anys un declivi del PIB del 10% de mitjana en comparació amb un contrafact­ual plausible sobre el que hauria passat si no haguessin arribat al poder. Això va succeir sense que es reduïssin les desigualta­ts (i en el cas dels populistes de dretes, agreujantl­es). Malgrat la retòrica dels líders, i malgrat que hi ha una gran diversitat d’experiènci­es, els sectors més desfavorit­s van pagar un elevat preu pel populisme.

Un dels mecanismes que van conduir a aquell cost econòmic va ser, segons aquests autors, l’erosió de normes i institucio­ns, que frenen les inversions, la cooperació i l’assumpció de riscos. El populisme practica un enfrontame­nt constant amb la justícia (com Netanyahu) o les institucio­ns independen­ts (com Erdogan amb el Banc Central). Això lamina els avantatges institucio­nals de les democràcie­s, qüestionan­t la divisió de poders, i perjudican­t la bona gestió dels serveis públics (populistes com Trump i Bolsonaro han estat especialme­nt nefastos gestionant la covid). La normalitza­ció de comportame­nts prèviament considerat­s inacceptab­les porta a la polaritzac­ió de les societats i a la insegureta­t jurídica, que afecta més greument els sectors més vulnerable­s.

Les dades aportades pels economiste­s alemanys sobre el dany econòmic dels populismes infravalor­en de ben segur el dany real, ja que no tenen en compte la influència que exerceixen fins i tot quan no lideren el govern d’un país. Quan no ho fan, poden influir altres partits amb la seva pressió, o poden ser socis menors en un govern de coalició, o poden exercir una acció desestabil­itzadora des de governs subnaciona­ls. En estats compostos, com Espanya i Europa, el govern multinivel­l és una arma de doble tall: altres governs protegeixe­n de les derives populistes d’un d’ells, però aquesta protecció actua com una asseguranç­a, com a garantia que d’altres acabaran sortint al rescat. Els partidaris de la democràcia hem d’actualitza­r-la de manera permanent perquè no quedi en mans de messies salvadors. Esperem que la ciutadania fugi cada vegada més de solucions aparentmen­t simples, i que s’imposin el pensament analític (com demanava Pasqual Maragall al jovent als anys 1990) i l’acció profunda i duradora per millorar les condicions de vida de les classes populars i treballado­res.

Els líders populistes van ocasionar en 15 anys un declivi del PIB d’un 10% de mitjana

professor de la Universita­t Autònoma de Barcelona

 ?? SILVIA IZQUIERDO / AP ??
SILVIA IZQUIERDO / AP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain