La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No pot estar millor”

L’Alberto ha esperat gairebé un any, fins a l’arribada de les vacunes, per ingressar la seva mare, amb gran dependènci­a, en un geriàtric

- J. RICOU

Els casos disminueix­en, però en proporció

L’ Hospitalet de Llobregat

Les portes de les residèncie­s es van reobrint de mica en mica per acollir nous usuaris. Després de mesos tancats i barrats, aquests centres ara intenten recuperar la normalitat. Cada nou ingrés –com el de la Charo, de 83 anys, que fa unes setmanes va ocupar una de les places vacants del geriàtric La Rambla de l’Hospitalet de Llobregat– se celebra amb alegria indissimul­ada.

El tràfec de nous clients és la prova fefaent que el drama viscut en aquest univers ja gairebé és història. Així com la tranquil·litat que es respira ara a la majoria de geriàtrics, amb un dia a dia molt més relaxat. I el més positiu: aquest optimisme també es comença a encomanar entre les famílies que durant la pandèmia han cuidat a casa seva parents dependents, ja que no s’atrevien a portar-los a una residència.

Alberto Naveros, el fill de la Charo, és una d’aquestes persones que han esperat que les vacunes injectades als geriàtrics fessin efecte per ingressar la seva mare en un dels centres. “Sense pandèmia, ja hauríem pres la decisió fa molts mesos, perquè creiem que en el seu estat el millor lloc per a ella en aquests moments és una residència”.

L’estat de salut de la Charo va començar a empitjorar el març de l’any passat, fins al punt de necessitar atenció les vint-i-quatre hores del dia. En aquell moment portar-la a una residència (al primer pic de la pandèmia van morir gairebé un 25% dels usuaris contagiats en un asil) va quedar descartat. Els fills de la Charo van haver de buscar, com moltes altres famílies aquest últim any amb dependents al seu càrrec, altres alternativ­es.

“Com que la meva mare volia continuar vivint a casa seva, vam contactar amb una empresa i vam contractar dos cuidadors que han viscut amb ella durant mesos, dia i nit”, recorda l’Alberto. Al desembre l’estat de la Charo va empitjorar, però l’opció de la residència (a més que moltes continuave­n amb les portes tancades) va tornar a ser descartada pels fills de la dona. “L’atenció a casa ja era molt complicada i vam optar per l’ingrés en un hospital”. La dona va estar en aquell centre fins que els fills de la Charo van indagar sobre l’estat actual de les residèncie­s i van constatar que “aquests centres eren ja no només segurs, sinó la llar on, en aquests moments, la meva mare estaria més protegida de la covid”, indica l’Alberto. Volien un centre petit i el van trobar en aquest geriàtric del grup la Vostra Llar. “La veritat és que ara dormim molt tranquils, la meva mare s’ha adaptat molt bé a la seva nova vida i estem convençuts que allà hi tindrà la cura i atenció que, pel seu estat, és impossible donar-li en un domicili, malgrat que contractem cuidadors”. La Charo ha estat una pionera perquè ha estat de les primeres noves usuàries que ha trepitjat una residència després de la reobertura de portes. “Abans de portarla al centre ens vam preocupar per saber que tots els usuaris ja havien estat vacunats”, reitera l’Alberto. Aquesta era una condició ineludible per fer el pas.

La tranquil·litat recuperada als geriàtrics amb les vacunes no s’ha traduït, de moment, en una relaxació de les mesures anticovid. En aquests centres ho han passat molt malament, el que explicaria que molts continuïn sent molt prudents amb les visites, passejos per l’exterior d’usuaris o nous ingressos. La Charo va haver d’ estar, per exemple, deu dies en quarantena abans de poder fer vida normal a la seva nova casa.

La Coordinado­ra de Familiars 5+1 és molt crítica amb el que encara passa en alguns geriàtrics amb la ressaca de la pandèmia. Denuncia que en moltes residèncie­s “s’incompleix el protocol fixat pel Govern per a aquesta reobertura” amb limitacion­s dels dies de visita o en les sortides per estar amb la família. “Fa mesos que exigim a la Generalita­t establir un canal de comunicaci­ó, preferentm­ent telefònic entre les famílies i l’administra­ció, per denunciar aquests incomplime­nts i de moment no tenim resposta”, afirma María José Carcelén.

Els geriàtrics encara tenen vigents molts protocols anticovid malgrat que el virus ja no sigui una amenaça

 ?? MERCÈ GILI ?? la mortalitat respecte als casos confirmats supera el 50% l’última setmana de febrer
L’Alberto confessa que ara dorm molt tranquil perquè la covid ja no és una amenaça per a la seva mare
MERCÈ GILI la mortalitat respecte als casos confirmats supera el 50% l’última setmana de febrer L’Alberto confessa que ara dorm molt tranquil perquè la covid ja no és una amenaça per a la seva mare

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain