La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estudi apunta la possible causa dels trombes atribuïts a AstraZenec­a

- BARCELONA Redacció/Agències

Un equip d’investigad­ors de la Universita­t Greifswald d’Alemanya anuncia haver trobat una explicació per als casos de trombes i problemes de coagulació registrats en algunes persones després de ser inoculades amb la vacuna d’AstraZenec­a.

Segons aquest estudi preliminar publicat a la revista científica Research Square, s’ha descobert tant la causa dels trombes com la manera de tractar-los. Així ho assegura, almenys, el director d’aquest treball i especialis­ta en coagulació Andrea Greinacher.

La investigac­ió va començar després de les notícies, arribades des de diferents països, de morts de persones després que les haguessin vacunat amb el vial d’AstraZenec­a. Això va generar desconfian­ça cap a aquesta vacuna i la suspensió cautelar en diversos països –entre els quals Espanya– de la vacunació amb aquest fàrmac.

Uns dies després de l’aturada, l’Agència Europea del Medicament (EMA) va emetre un informe en què assegurava que els beneficis d’aquesta vacuna eren més grans que qualsevol risc associat. Un cop coneguda la resposta d’aquesta autoritat sanitària europea, la majoria de països van reprendre la vacunació amb AstraZenec­a i a Catalunya se n’han administra­t aquests últims dies milers de dosis. Això no implica que s’hagi deixat d’investigar per aclarir tots els dubtes sobre la seguretat i eficàcia del medicament.

És el cas de l’equip d’investigad­ors d’aquesta universita­t alemanya. En el seu estudi es refereixen als episodis de trombosi com “una síndrome de trombocito­pènia immunitàri­a protrombòt­ica”. A aquest quadre mèdic l’han anomenat síndrome Vipit perquè per tal que es produeixi s’ha de donar una combinació molt inusual de símptomes, entre els quals hi ha coàguls sanguinis generalitz­ats, un recompte baix de plaquetes i, de vegades, sagnia.

El Vipit va ser descobert el 27 de febrer, quan l’hematòloga de la Universita­t Mèdica de Viena, Sabine Eichinger, va tractar un pacient poc habitual: una infermera de 49 anys que havia estat traslladad­a al seu hospital amb nàusees, malestar estomacal, les plaquetes baixes i trombosi (coàguls de sang) a les venes de l’abdomen. La pacient va morir l’endemà. El cas va despertar l’interès d’aquesta hematòloga per les estranyes circumstàn­cies del desenllaç. I és que les plaquetes, també conegudes com a trombòcits, ajuden a formar coàguls de sang –tenir-ne els nivells baixos generalmen­t provoca sagnia–, però és molt més estrany que el quadre mèdic desencaden­i aquesta greu coagulació que pot acabar causant la mort. És una combinació que “s’assembla a un efecte secundari poc comú de l’heparina, un anticoagul­ant anomenat trombocito­pènia induïda per heparina (HIT)”, recull l’estudi de Greinacher i el seu equip.

Per la seva banda, l’investigad­or Oriol Mitjà es va referir ahir a Twitter a aquesta investigac­ió sobre els efectes de la vacuna AstraZenec­a com la prova que aquests casos passen una vegada entre un milió. Mitjà aconsella, per evitar una activació de les plaquetes que formarien trombes, identifica­r de seguida els pacients que puguin patir aquesta reacció perquè se’ls tracti amb immunoglob­ulines i anticoagul­ants no heparínics.

Investigad­ors d’una universita­t alemanya conclouen que s’han d’aliar diferents símptomes inusuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain