La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat espera immunitzar més de 20 milions de persones abans del juliol

Aquest trimestre arribaran 36 milions de dosis, 5,5 milions de les quals de Janssen

- CELESTE LÓPEZ

Va arribar l’abril i s’inicia el segon trimestre de l’any, el que els experts denominen Q2. I amb aquest segon trimestre, l’esperança de l’arribada massiva de vacunes a tota la UE, que permetran immunitzar un 70% de la població adulta europea abans que acabi l’estiu. Després de setmanes d’angoixa per l’incomplime­nt i retards continus en les dates de lliurament pactades per part d’alguna de les quatre companyies farmacèuti­ques autoritzad­es, en especial d’AstraZenec­a, que ha posat en dubte l’actuació de les institucio­ns europees i, per extensió, de la majoria dels governs europeus, arriba el moment de la vacunació massiva. “Ens faltaran mans per administra­r tantes dosis”, va dir gràficamen­t el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s

Sanitàries, Fernando Simón.

Sanitat espera que aquest trimestre arribin a Espanya un total de 36 milions de dosis, 5,5 de les quals correspone­nts a Janssen (una sola dosi), fet que permetrà immunitzar més de 20 milions de persones. Així ho indica la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que creu que si es compleixen els terminis establerts per les companyies farmacèuti­ques, l’objectiu d’immunitzar un 70% de la població adulta (uns 33 milions de persones) abans que acabi l’estiu, posat en dubte constantme­nt, és un objectiu factible. De fet, en els càlculs del ministeri (amb totes les cauteles per possibles retards) es creu que l’objectiu es podria aconseguir abans que arribi l’agost.

Avui dia s’han lliurat 9,6 milions de vacunes de tres companyies (Janssen començarà el seu lliurament a finals d’abril). Això suposa la immunitzac­ió de 5 milions de persones, un fet que no es pot traduir en aquests termes perquè la majoria de les comunitats ha optat per administra­r les vacunes tal com arribaven. A 3 d’abril, els ciutadans amb la pauta completa ascendeixe­n a 2,8 milions de persones.

Segons Darias, durant el trimestre acabat d’inaugurar es multiplica­rà entre 3 i 4 vegades l’arribada de dosis respecte al primer trimestre, un període en què la disponibil­itat de vacunes ha estat “molt limitada”. En aquesta primera fase, segons la titular de Sanitat, s’ha aconseguit almenys que un 10% de la població hagi rebut la primera dosi i la pauta completa la població més vulnerable (persones institucio­nalitzades i personal sanitari en primera línia).

Però amb l’arribada del Q2 la situació “farà un salt important”, que continuarà el tercer trimestre, quan és possible que a més s’hi sumin dues companyies farmacèuti­ques més, que afegiran més dosis. “Tindrem prou vacunes per a tothom qui vulgui vacunar-se. I en sobraran”, assenyalen fonts de Sanitat. Les sobrants s’enviaran a altres països.

Des del Ministeri es confia que amb aquesta fase de vacunació massiva, abans que acabi el mes de juny estaran immunitzad­es uns 25 milions de persones, gairebé un 70% de l’objectiu marcat per abans que acabi l’estiu, que és vacunar amb les dosis completes 33 milions de ciutadans. Totes les comunitats han posat en marxa els seus plans de vacunació massiva, cosa que permet incrementa­r de manera considerab­le el ritme de vacunació. Especialme­nt aquests dies de Setmana Santa.

No ha passat així amb els més grans de 80 anys, que havien d’estar vacunats abans del 30 de març, malgrat que avui dia només un 44% ha rebut la pauta completa. El motiu és que els centres de salut, que és on en la majoria de les comunitats s’està vacunant aquest grup d’edat, han estat tancats. Fonts de Sanitat esperen que la setmana que ve s’acabi la vacunació d’aquest col·lectiu per començar amb els d’entre 70 i 79 anys, un grup també molt vulnerable que encara està en espera, juntament amb els pacients amb patologies de risc.

Si es compleixen les previsions, abans del 30 de juny s’assolirà un 70% de l’objectiu de vacunar 33 milions

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? Desenes de persones ahir a la cua per rebre el fàrmac d’AstraZenec­a al centre de vacunació UB Raval, a Barcelona
QUIQUE GARCIA / EFE Desenes de persones ahir a la cua per rebre el fàrmac d’AstraZenec­a al centre de vacunació UB Raval, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain