La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repatriats gairebé 1.200 espanyols des del Marroc en vaixell i avió

- EFE Casablanca

Gairebé 1.200 espanyols o residents a Espanya ahir van agafar un vaixell i un avió noliejats dins del dispositiu especial per repatriar les prop de 4.000 persones que van quedar encallades al Marroc quan el país magribí va tancar dimarts l’espai aeri amb Espanya per raons sanitàries.

El vaixell de Balearia va sortir des del port de Tànger Med amb destinació a Algesires, amb 800 passatgers, poc després de les 17.30 hores, mentre que gairebé alhora un avió d’Iberia transporta­va 348 passatgers des de Casablanca fins a Madrid.

L’anunci de la suspensió de vols amb Espanya –també amb França– va agafar despreving­uts els prop de 4.000 espanyols que eren de vacances al Marroc aquesta Setmana Santa.

Hi havia surfistes que eren a Dakhla, al sud del Sàhara Occidental; aventurers a les dunes de Merzuga i fins i tot grups de viatges organitzat­s enmig del circuit de les ciutats imperials que es van haver de reprograma­r els viatges de tornada.

Tot just coneixe’s l’anul·lació de vols, l’Ambaixada d’Espanya es va posar en marxa per negociar amb les autoritats marroquine­s mitjans extraordin­aris de repatriaci­ó dels seus ciutadans, que s’han concretat fins al moment amb dos vaixells (el de Balearia i un altre de Trasmedite­rránea, dimarts que ve) i un avió.

Iberia va programar en un primer moment un vol de 200 places, però quan va constatar l’allau de demandes, va canviar d’aparell per un Airbus 350, el de més capacitat de la seva flota, segons va explicar a Efe Juan Carlos Álvarez, director general per a l’Àfrica, present a l’aeroport de Casablanca per supervisar l’operació.

Entre els passatgers de l’avió, la sensació general era d’alleujamen­t, malgrat que tots lamentaven la quantitat de diners que havien hagut de pagar per a noves proves PCR, nits d’hotel suplementà­ries o transports per arribar a temps fins a Casablanca. En Nicolás, madrileny aficionat al surf, explicava: “Això m’ha costat 400 euros extres, que és tot el que havia previst per a la meva estada a Dakhla”.

Al Marroc encara hi queden prop de 3.000 espanyols en espera de ser repatriats al llarg dels pròxims dies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain