La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un sistema intel·ligent pronostica la situació de la pandèmia a un mes vista

Eurecat desenvolup­a Proceed amb intel·ligència artificial i aprenentat­ge automàtic

- FRANCESC BRACERO

Amb una malaltia com la covid, que manifesta els símptomes al cap de les dues setmanes posteriors al contagi, la presa de decisions es fa especialme­nt difícil per a les autoritats de salut pública. La situació que avui veiem és, en realitat, una fotografia del que va passar fa 15 dies. Pot la tecnologia avançar-se als esdevenime­nts i pronostica­r una projecció fiable amb prou temps per decidir millor les accions que cal dur a terme? En això es focalitza el centre tecnològic Eurecat, que ha elaborat per encàrrec del Ministeri d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, amb el suport del Centre per al Desenvolup­ament Tecnològic Industrial

(CDTI), el projecte Proceed, que s’avança a la situació que tindrem amb unes quatre setmanes d’antelació. No només de contagis, sinó també d’ingressos hospitalar­is i d’ocupació d’ucis. La seva precisió és molt elevada, amb un índex d’error per sota del 2%.

Dur a terme un projecte com Proceed és molt complicat, perquè els factors que hi intervenen són múltiples i varien amb el temps. Per exemple, fa un any, per Setmana Santa hi havia confinamen­t. El 2021 es permet certa mobilitat dins de cada comunitat autònoma. Els efectes epidemiolò­gics, per tant, seran diferents. També canvia la transmissi­ó de la malaltia. Les noves soques descoberte­s els últims mesos tenen un comportame­nt diferent de les primeres. I tot això s’ha de poder assimilar en el sistema per fer la predicció tan precisa com sigui possible.

Proceed obté la informació a partir de fonts molt diverses i aparentmen­t inconnexes, des de les dades de mobilitat que el Govern espanyol rep de les operadores de telefonia, fins a les anàlisis de les aigües residuals i els comentaris a les xarxes socials. La intel·ligència artificial i l’aprenentat­ge automàtic (machine learning) són les tecnologie­s principals que Eurecat fa servir per a aquesta eina.

El director de desenvolup­ament científic-tecnològic d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, assenyala que el projecte vol “desenvolup­ar un sistema de gestió que sigui predictiu, que ens permeti anticipar-nos, i basat en la integració de coneixemen­t”.

“La visió no es queda a la covid—afegeix—. Intentem buscar una eina que ens permeti generar una metodologi­a global que es pugui traslladar a futures pandèmies. Esperem que no. Però està pensada d’aquesta manera i es pot escalar geogràfica­ment”.

Feia més d’un segle que el món no s’enfrontava a una situació pandèmica semblant. Felip Miralles, director de Salut Digital d’Eurecat apunta que “quan va arribar la pandèmia, no estàvem preparats com a societat, ni com a sistema de salut, ni de suport social”. Els responsabl­es de salut pública que van haver de decidir com actuar els primers moments, indica, “van haver de basar les seves decisions sobretot en la intuïció i en les dades que anaven arribant, però en l’històric, amb dades molt heterogèni­es, molt diferents, que provenien de llocs diferents i amb les quals és difícil, si no tens les eines adequades, poder extreure el coneixemen­t necessari per poder prendre les millors decisions”.

Amb un índex d’error per sota d’un 2%, prediu contagis i ocupació en ucis a partir de diversos tipus de dades

El sistema Proceed permetrà prendre les decisions a partir de la informació rellevant i suposa una oportunita­t davant nous reptes, no només de l’àmbit de la salut, sinó d’una altra categoria, com seria el cas del canvi climàtic. En el camp sanitari, ofereix un nou enfocament per a problemes ja assentats. “Aquest tipus d’eines ens ajudaran en el futur a prendre decisions amb pandèmies que no són necessària­ment víriques. La diabetis o la hipertensi­ó, per exemple, són pandèmies”, apunta Miralles.

La pregunta és inevitable: Proceed ha vist la quarta onada de la pandèmia a Espanya? Els responsabl­es d’Eurecat són prudents. Falten les dades de la Setmana Santa, malgrat que admeten que el que veuen “és preocupant”.

 ?? KAI FÖRSTERLIN­G / EFE ?? Anàlisis de càrrega viral de SARS-CoV2 en aigües residuals, una de les dades que fa servir Proceed
KAI FÖRSTERLIN­G / EFE Anàlisis de càrrega viral de SARS-CoV2 en aigües residuals, una de les dades que fa servir Proceed

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain