La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els pacients d’ictus poden recuperar el moviment?

-

Cada any uns 15 milions de persones a tot el món pateixen un ictus, una malaltia cerebrovas­cular que és la primera causa de discapacit­at de moviment a Occident. La meitat dels superviven­ts solen necessitar una cadira de rodes i un 80% tenen problemes de mobilitat. I, malgrat que mitjançant rehabilita­ció molts pacients poden tornar a caminar, ho fan de manera poc eficient, cansant-se molt i, en molts casos, havent de tornar a utilitzar la cadira de rodes.

Investigad­ors de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya i de l’spin-off ABLE Human Motion lideren un projecte per desenvolup­ar un exoesquele­t que pers’utilitza meti a aquestes persones millorar la seva capacitat de caminar. Es basen en un projecte anterior en què van crear un exoesquele­t per a persones paraplègiq­ues a causa d’una lesió medul·lar que en hospitals i centres privats com a part de les sessions de rehabilita­ció.

Ara, a partir del coneixemen­t generat amb aquell primer exoesquele­t, se centraran en l’ictus, “un problema molt més complex de resoldre”, segons Alfons Carnicero, director general i fundador d’ABLE Human Motion, ja que la pèrdua de mobilitat és només de la meitat del cos i varia molt d’un pacient a un altre en funció de la zona del cervell afectada .

Per això pretenen dissenyar un dispositiu que “els permeti fer el moviment que encara preserven i només els assisteixi amb el que necessitin per aconseguir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain