La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les emissions es van reduir un 33,5% entre el 2005 i el 2018

-

d’aquesta zona ja havien dut a terme però l’ens supramunic­ipal encara no, analitza l’evolució de les emissions des del 2005 fins al 2018. Durant aquest període les emissions de CO2 van disminuir un 33,5%. Però la declaració compromet l’AMB a una reducció d’un 55% l’any 2030 i a ser un territori neutre en l’emissió de carboni l’any 2050.

D’altra banda, durant els últims quatre anys de la mostra (2015, 2016, 2017 i 2018) les dades reflecteix­en un cert repunt de la contaminac­ió. Des de l’AMB s’atribueix a l’impuls d’algunes activitats econòmique­s. A més, segons l’estudi, les emissions de les indústries que s’inscriuen en el mercat de drets d’emissions va arribar a augmentar l’aportació en un 8% des del 2005. “Més enllà del port i l’aeroport, hi ha altres grans focus que es troben dins del mercat d’emissions”, manté Eloi Badia. Destaquen, entre d’altres, el pes de les centrals tèrmiques i de les cimenteres que estan situades a la conurbació barcelonin­a. “Són indústries molt contaminan­ts que s’han d’actualitza­r impulsant la transició energètica”, considera el vicepresid­ent d’ecologia de l’AMB.

Un altre dels objectius de l’ens

INDÚSTRIES Les cimenteres i les centrals tèrmiques tenen un pes específic, focus d’emissions

metropolit­à és “descarboni­tzar la demanda energètica de tots els sectors”, a més d’“impulsar la rehabilita­ció en l’àmbit residencia­l i terciari amb criteris d’eficiència energètica”.

Entre els eixos principals del pla contra la contaminac­ió de l’AMB també hi ha un “ús i gestió eficient dels recursos hídrics”, que passa per l’elaboració d’un pla director estratègic sobre el cicle integral de l’aigua. També es planeja un impuls a l’economia circular convertint “els residus en recursos”. Finalment, es volen implantar models urbanístic­s més sostenible­s per mitjà del nou Pla Director Metropolit­à (PDU).

Mobilitat, transició energètica, recursos hídrics, economia circular i urbanisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain