La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urgeix una guia d’ús

- Enric Sierra

És urgent que l’Ajuntament de Barcelona elabori i distribuei­xi massivamen­t una guia d’ús per passejar per la ciutat i entendre la disparitat de trastos i senyals pintats a terra que han aparegut l’últim any. És peremptori que s’enviï aquest manual a les cases, a les escoles, als hotels, a les arribades de passatgers del port, de les estacions de tren i de l’aeroport. Turisme de Barcelona també hauria de repartir-la de franc entre els turistes i desenvolup­ar una aplicació mòbil en diversos idiomes per evitar accidents desagradab­les que surtin en vídeos virals a tot el món, com el de la dona que va ser atropellad­a la setmana passada per un patinet quan anava a agafar un taxi al centre de la ciutat.

Aquesta dona va haver de creuar el carril bici-patinet perquè algú de l’Ajuntament està entestat a col·locar les parades de taxi enganxades als carrils on passen aquests nous estris motoritzat­s a tota velocitat. És un perill evident tant si puges al taxi com si baixes en aquestes parades. De res no han servit les queixes de taxistes i usuaris durant els últims mesos. Ni tampoc no han fet reflexiona­r els accidents que s’han produït en aquests nous punts negres de la ciutat. No ha servit de res perquè el flamant nou carril bici-patinet del carrer Aragó ha persistit en l’error. És el que té el dogmatisme imperant a la casa gran, que només atén les seves raons. Ja ho deia Nicolau Maquiavel: el fi justifica els mitjans.

Així que la senyora, abans de ser abatuda per la nova modalitat de mobilitat motoritzad­a, va anar a pujar a un taxi. Des de la vorera va veure pintat a terra una mena de

Barcelona hauria de repartir un manual per passejar sense perill atesa la proliferac­ió de trastos i pintura viària

tauler d’escacs blanc i, com que encara no ha rebut la nova guia d’ús de Barcelona, desconeixi­a el significat d’aquest senyal, com la majoria dels mortals. La topada va ser tremenda. Fa mal només de veure-ho.

Encara hi ha qui li carrega la culpa a aquesta “incauta” dona per atrevir-se a envair aquests carrils bici-patinet que són una de les joies de la corona del mostrari barceloní del nou urbanisme tàctic. Qui serà la pròxima víctima? La veïna que vagi a llençar la bossa d’escombrari­es als contenidor­s col·locats al mateix lloc trampa que la parada del taxi? O serà el conductor d’una moto que hagi aparcat cívicament entre el carril bici-patinet i la vorera?

Potser l’Ajuntament hauria d’exigir l’aprenentat­ge d’aquesta nova guia d’ús de la ciutat abans de concedir l’empadronam­ent. Així ningú no podrà al·legar ignorància ni podrà presentar cap reclamació. Ja els adverteixo que aquest manual necessitar­à diverses pàgines i moltes fotos perquè són nombrosos els senyals que han aparegut a Barcelona aprofitant el període de pandèmia, des de balises sevillanes, blocs New Jersey o coixins berlinesos. Sense oblidar les pintures multicolor que es fan servir per convertir part de l’asfalt en voreres i per les quals encara són pocs els vianants que s’atreveixen a passejar. Hi ha tanta varietat i tan poc criteri que no descartari­a que l’Ajuntament encarregui als grafiters la pintada del pròxim carrer. Temps al temps.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain