La Vanguardia (Català-1ª edició)

& En el laberint de la cultura

Jordi Carrión i Javier Olivares creen una fascinant novel·la gràfica que es desplega com un acordió: ‘Warburg Beach’

- JUSTO BARRANCO

Una novel·la gràfica que es desplega, literalmen­t, com un acordió. Un cant d’amor als llibres, a l’art i a la inextricab­le relació que mantenen unes creacions culturals amb les altres al llarg de la història. Un llibre titulat Warburg & Beach (Salamandra), ideat per l’escriptor Jordi Carrión i el dibuixant Javier Olivares i construït a través de la idea del laberint. De Dèdal, el seu creador, del Minotaure, la criatura que ell mateix contribuei­x que neixi, de Teseu, d’Ariadna i del seu mític fil i, sobretot, de les vides de grans figures de la cultura. Com Mary Wollstonec­raft, una de les primeres feministes i la primera crítica literària. Com Sylvia Beach, la que va publicar l’Ulisses de Joyce i va fundar a París la mítica llibreria Shakespear­e & Company, a la qual imiten totes les llibreries actuals, atapeïdes d’actes culturals i amb els llibres exposats segons la llei del bon veí, del llibre que millor encaixa amb el del costat. O com Aby Warburg, la biblioteca d’autor del qual a l’Hamburg previ al nazisme va associar llibres, icones i imatges per la mateixa llei del bon veí que la llibreria de Beach, creant una xarxa d’associacio­ns, un bosc de símbols on naixerà l’Atles Mnemosyne, imatges de tota la història de l’art associades per Warburg a partir dels patrons que es repeteixen.

“L’inici mític d’aquest llibre el situo –explica divertit Jordi Carrión– en un viatge amb tren entre Barcelona i Caldes d’Estrac. Acabo de llegir la novel·la gràfica Las meninas i decideixo que vull fer un projecte amb el seu dibuixant, Javier Olivares. L’oportunita­t me la dona el suplement Cultura/s de La Vanguardia a Sant Jordi, quan m’encarregue­n un relat i jo proposo que l’il·lustri en Javier. Serà la base del llibre Shakespear­e y Cervantes. I aquesta mateixa relació entre Cervantes i Shakespear­e, dues persones que no es van conèixer però els destins de les quals es poden llegir en paral·lel, podria ser el concepte bàsic de Warburg & Beach. Perquè les bibliotequ­es, com la de Warburg, i les llibreries, com la de Beach, no s’entenen les unes sense les altres, es retroalime­nten”.

I, prosseguei­x, quan s’adona que “el projecte de Warburg té molta legitimaci­ó intel·lectual i encara inspira historiado­rs de

La revolució llibretera de Sylvia Beach i la increïble biblioteca d’Aby Warburg presideixe­n el còmic

l’art i filòsofs de les imatges, però en canvi ningú no ha reivindica­t que el projecte de Sylvia Beach no és només important en termes de gestió cultural sinó també d’imaginació i de crear diàlegs entre llibres, tradicions culturals i autors, perquè de fet una llibreria és un collage visual i proposa relacions entre llibres semblants a les que proposa l’Atles Mnemosyne, en el moment en què m’adono que una llibreria i una biblioteca són collages afins, començo a pensar en les vides de Warburg i Beach en paral·lel. I a pensar en aquesta novel·la gràfica en forma d’acordió perquè sigui un mural doble i els destins estiguin realment en paral·lel, siguin la cara i la creu de la mateixa moneda”.

Les biografies i les peripècies vitals de Beach –que va passar pels camps nazis–, Warburg, Wollstonec­raft o de la llibretera Frances Steloff i Marcel Duchamp, que protagonit­zen l’últim capítol del llibre, han dictat a Olivares, confessa el dibuixant, la manera com havia de treballar: “La història de Sylvia Beach és un passeig panoràmic gairebé teatral per un espai, París, on es van simultanie­jant les façanes de les llibreries i els espais pels quals transiten ella, la seva amiga llibretera Adrienne Monnier o James Joyce. És una narració més tradiciona­l, amb vinyetes, amb una estructura més armada. En canvi amb Warburg prenc nota de la manera com ell treballava, amb els ecos i la relació entre les imatges. Que és el mateix que passa a les pàgines d’un còmic, en què les vinyetes dialoguen i les pàgines també. En aquest sentit el seu Atles Mnemosyne és un gran collage de relacions entre imatges i una gran narració en si mateixa, en què les imatges les veiem alhora... el mateix que fas quan obres un còmic. Així, per a la part de Warburg faig servir una narrativa molt més lliure i treballo amb el collage. Quant a la de Mary Wollstonec­raft, havia de ser una atmosfera de Barry Lindon, d’espelmes. Això em dona tons, els dibuixants de còmic ens movem en un espectre musical”.

Per a Carrión, el seu llibre “visibilitz­a que les llibreries han estat espais d’impacte cultural i prescripci­ó tan importants com les bibliotequ­es i les editorials”. I mostra que “la cultura és un gran laberint, un fil que uneix un llibre a un altre, un gran continu”. “Adrienne Monier i Sylvia Beach van inventar la moderna llibreria d’autor i van crear un diàleg entre autors i obres franceses i anglosaxon­es que ningú no havia impulsat. I la biblioteca de Warburg encara inspira i continua generant futur, la seva aproximaci­ó a la història de l’art va ser molt innovadora. Tant, que ens permet entendre el tipus de constel·lacions que crea Google, imatges quan posem una paraula, aquesta mena de mapes visuals, ecos i simfonies. Aquest llibre és una declaració de la potència de les llibreries i les bibliotequ­es com a centres d’associació d’idees”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain