La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quants germans té Sherlock Holmes a les històries de Conan Doyle?

-

Sherlock Holmes és el detectiu de ficció més famós de la història. Des que el metge britànic Arthur Conan Doyle (1859-1930) el va crear el 1887, han estat incomptabl­es les versions que se n’han fet, tant en la literatura com al teatre, el cinema, la televisió o les arts plàstiques. En aquests moments, Barcelona té a la cartellera el musical ¿Quién mató a Sherlock Holmes? (al teatre Apolo, fins a l’1 de maig), s’ha anunciat a Hollywood l’estrena per al desembre d’aquest any de la tercera pel·lícula sobre el personatge protagonit­zada per Robert Downey Jr. i Jude Law, i els fans de la sèrie Los irregulare­s (Netflix) sacsegen les xarxes especulant amb una possible relació amorosa entre Holmes i el doctor Watson en la segona temporada, prevista per al 2022.

Són només tres exemples recents d’una infinita seqüència de versions i passos de rosca sobre el detectiu, que al llarg de tres segles han fet brollar un munt de personatge­s secundaris i escenaris que el seu creador, Arthur Conan Doyle, no va imaginar mai a les quatre novel·les i 56 relats que constituei­xen el corpus oficial de Sherlock Holmes, que compta amb nombroses edicions, com ara les castellane­s d’Akal, Alma o Alianza o les catalanes de Viena i Barcanova. Entre les versions lliures, per exemple, Carlos Pujol el va enviar a Barcelona a la novel·la Los secretos de San Gervasio (1994).

Una recent pel·lícula de Netflix, Enola Holmes (2020), en la qual la britànica Millie Bobby Brown encarna la germana del detectiu, permet preguntar-se quines dades va incloure Conan Doyle sobre la família del seu personatge.

En realitat, als llibres originals de Holmes només apareix un germà set anys més gran, en Mycroft, més alt i corpulent, que treballa a l’administra­ció britànica i a qui en Sherlock considera més intel·ligent que ell mateix. La seva germana petita, Enola, és una invenció recent de l’autora dels Estats Units Nancy Springer (Montclair, 1948), en una sèrie de llibres juvenils que va iniciar el 2006.

Malgrat tot, els fans del personatge han especulat durant molt de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain