La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maquiavel i les mentides

- LLETRA PETITA Magí Camps

En alguns països avançats han establert uns codis deontològi­cs que obliguen la classe política a complir les promeses que es fan en campanya electoral. A casa nostra, malgrat que la classe dirigent repeteixi com un mantra que Espanya és una democràcia plena –mira de què es vanta i sabràs què li falta–, la població ja està vacunada de les mentides dels polítics. I és una pena que sigui així i que no exigim al partit guanyador d’unes eleccions que compleixi amb el que ha dit en campanya electoral. Em ve al cap la regulació dels lloguers, per exemple, una de les pitjors xacres econòmique­s i socials actuals.

El problema és que Maquiavel, un dels pensadors més llegits i seguits per la classe dirigent, defensava sense cap pudor que la mentida forma part dels recursos propis de la política. Al llibre Morderse la lengua. Corrección política y posverdad (Espasa), Darío Villanueva ho refereix així: “Maquiavel no es talla a l’hora d’afirmar que un governant prudent no pot ni ha de mantenir la paraula donada quan aquest compliment redunda en perjudici propi i ja han desaparegu­t els motius que el van obligar a donar-la”.

L’anterior director de la RAE prevé el lector sobre l’adamisme, creure’s Adam, actuar pensant que, abans de nosaltres, no hi havia hagut res, que tot és nou. Per Villanueva, la societat actual, expressada a través de la llengua,

Darío Villanueva analitza la correcció política i la postverita­t al llibre ‘Morderse la lengua’

es mou entre els dos conceptes del subtítol: la correcció política i la postverita­t. I tots dos conceptes són, a parer seu, manipulado­rs de l’objectivit­at. El neologisme postverita­t, per exemple, el va fer servir per primera vegada, el 1992, el dramaturg Steve Tesich, i es refereix –diu l’acadèmic– a una situació en què els fets objectius influeixen menys en la formació de l’opinió pública que les crides a l’emoció i a les creences personals. Afegeix que aquestes mentides deliberade­s no són només falses, sinó fraudulent­es: “Els xarlatans que hi recorren no es preocupen de conèixer la veritat, i per tant no poden mentir”, moguts pel lucre i el poder. I fa una anàlisi de la llengua de Trump, trumpspeak, per demostrar com funcionen aquests mecanismes lingüístic­s.

I a mi em fa pensar en el Twitter que cadascú ens hem configurat i que ens diu les coses que volem sentir perquè, prèviament, hem triat les persones a qui volem seguir. Nosaltres mateixos acotem l’accés a la informació selecciona­nt qui volem que ens l’expliqui. Però el llibre de Villanueva és molt més, és tot un tractat de conceptes post-, que no es poden resumir en aquest article: posthumani­sme, postllengu­a, postdemocr­àcia... Una mica de llum per caminar per aquest món cada cop més ple de mentides.

mcamps@lavanguard­ia.es

 ?? LEE FOTOGRAF LLUÍS ECHEVARRIA ?? ‘Homenatge a Joan Miró’ Alumini i guaix sobre paper. Antoni Clavé, 1972
LEE FOTOGRAF LLUÍS ECHEVARRIA ‘Homenatge a Joan Miró’ Alumini i guaix sobre paper. Antoni Clavé, 1972
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain