La Vanguardia (Català-1ª edició)

Stravinski o la consagraci­ó del ritme

Semblança del músic de Sant Petersburg en els cinquanta anys de la seva mort

- JORGE DE PERSIA

Igor Stravinski, el que va ser, emulant l’obra del seu mestre Rimski-Kórsakov, el nou príncep Ígor del París renovador de la segona dècada del segle passat, va morir a Nova York el 6 d’abril del 1971, a punt de fer 89 anys. I la seva voluntat va voler tancar un cercle de reconeixem­ent demanant de ser enterrat a prop de Serguei Diàguilev al cementiri de San Michele de Venècia. Diàguilev li va obrir la porta a aquell altar parisenc de l’art quan van estrenar a París L’ocell de foc, Petruixka i La consagraci­ó de la primavera entre el 1910 i el 1913.

París llavors gaudia d’un nucli renovador amb Debussy, Ravel, Satie, Picasso, Viñes i d’altres, a qui es va afegir Falla. El 1913 La consagraci­ó va ser “innoble i sistemàtic­ament xiulada pels tradiciona­listes tancats i pels ximples;

El 1913 ‘La consagraci­ó de la primavera’ va ser xiulada per uns i defensada pels altres

però va ser defensada amb la mateixa tenacitat pels artistes de l’avantguard­a”, diu Joaquín Nin qui, ja a les portes de la Gran Guerra, recorda que va celebrar amb Enric Granados i tot el grup la seva versió orquestral triomfal, dirigida per Pierre Monteux, al Casino de París: “Tinc el cap ple de ritme”, deia Granados acomiadant-se dels amics.

Temps de guerres, no només per a Europa, sinó de doble significat per al conservado­r –almenys en idees– Stravinski, que el 1917 també patia de lluny la Revolució Russa. Però Stravinski vivia a Suïssa, i allà poc després, el 1918, va donar a conèixer Història del soldat, que entrava en aquell terreny que Falla havia transitat un any abans amb la pantomima d’El corregidor i la molinera transforma­t a instàncies de Diàguilev el 1919 a El sombrero de tres picos amb Picasso.

Totes aquestes són històries ben narrades pels protagonis­tes i ben recollides en estudis per Oriol Martorell, per exemple, que explica les Sis visites i dotze concerts del compositor a Barcelona. Però a partir de l’Stravinski neoclàssic hi ha altres lectures que s’imposen en la història complexa d’aquells anys europeus vint i trenta, en els quals el feixisme entronitza­va aquesta tendència a Itàlia: l’admiració que el compositor rus va expressar per Mussolini en les diverses participac­ions en aquest país. Especialme­nt en un espai de modernitat com va ser el Maggio Musicale Fiorentino emparat pel Duce, que tindria presència als anys cinquanta en la cultura musical del franquisme.

A partir del final de la Guerra Civil, i els consegüent­s exilis de gran part dels músics renovadors espanyols, la modernitat va tenir una incorporac­ió molt lenta a Espanya. I una de les figures aviat rescatades pel falangisme progressis­ta i sacerdotal de Federico Sopeña i el règim, per ser escoltada pels melòmans espanyols, va ser precisamen­t Stravinski, en principi el de la música sacra, i després lentament la seva producció més assequible. Gan Quesada i Christofor­idis van estudiar bé aquesta estratègia del règim necessitat de mostrar signes de modernitat i progrés al món, i d’aquí la visita del compositor el 1955 a Madrid per dirigir l’Orquestra Nacional. Poc després Stravinski tancava la porta d’Espanya amb una fugaç visita a Barcelona, gustosa, personal i íntima –6 i 7 de juliol del 1956– d’escala en un viatge a Itàlia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain