La Vanguardia (Català-1ª edició)

Totes les vies porten a Google

Un estudi, que la companyia discuteix, apunta que només un terç de les cerques produeixen un clic fora Reacció dels usuaris després d’una cerca a Google

- FRANCESC BRACERO

Les últimes setmanes el cercador de Google, una de les eines tecnològiq­ues de més impacte al món, s’ha descrit com una mena de gàbia en què es pot entrar però de la qual és difícil sortir. L’analogia prové d’un estudi de l’analista Rand Fishkin, gran coneixedor del sistema de cerques, que afirma que dues terceres parts de les consultes que es fan al cercador són zero clic, és a dir, que no provoquen que l’usuari faci clic en un enllaç que el porti a una pàgina web exterior. Google assegura que la metodologi­a per a aquesta conclusió no és correcta, però el resultat de l’estudi ha provocat la discussió sobre els resultats d’ús de la plataforma del gegant de Silicon Valley.

Fishkin va publicar una altra investigac­ió semblant l’agost del 2019 procedent de la companyia analítica de clics Jumpshot que apuntava un resultat diferent. Llavors, les cerques a Google que no acabaven amb un clic en un enllaç extern eren poc més de la meitat, un 50,33%.

Ara, la mateixa classe de dades reunides aquesta vegada per SimilarWeb aporta una anàlisi diferent. Aquest estudi assenyala que durant tot el 2020 les cerques a Google que van acabar sense un clic cap a una altra pàgina web van ser d’un 64,82% en el total de resultats d’ordinador i mòbil.

El mateix autor assenyalav­a que els resultats d’un any a l’altre no són comparable­s perquè el primer es referia només als Estats Units i els que presenta ara són de tot el món. L’abast del terme zero clic acceptat entre els especialis­tes tampoc és ben bé exacte, perquè hi ha clics que van, per exemple, cap a un número de telèfon d’un restaurant que és al quadre dels mapes de Google i creen una trucada. És evident que en un cas així sí que hi ha una acció de l’usuari.

Les dades de SimilarWeb venen de l’anàlisi de 5,1 bilions de cerques a Google dutes a terme de gener a desembre del 2020. Aquest conjunt de cerques va tenir lloc en una sèrie de més de 100 milions de dispositiu­s d’escriptori i mòbils sobre els quals l’empresa recull dades per analitzar-les. De totes les cerques, un 33,59% van acabar en clic en resultats. Només un 1,59% dels clics van anar cap als resultats de pagament. Un 64,82% no va produir un clic a cap altra pàgina web.

L’estudi revela a més que les

Cerques que no generen un clic en cap enllaç 64,82%

FONT:

cerques que acaben amb un clic cap a l’exterior són molt més elevades en ordinadors (i tauletes grosses), amb un 50,75% de clics en resultats orgànics i un 2,78% als enllaços de pagament. El panorama al mòbil, en què més cerques es fan, accentua la tendència del zero clic, amb un 77,22%, que evidencia que Google ha aconseguit que en més de tres quartes parts de les cerques amb el telèfon el resultat ja inclogui la informació que buscava l’usuari.

Aquests resultats s’han d’entendre en un context en què Google domina el mercat mundial de motors de cerca. La seva quota és propera a un 91%. La seva pràctica absència de la Xina li fa baixar la participac­ió, però en una bona part de països està per sobre d’un 90%, amb uns 7.000 milions de consultes diàries. Un estudi recent de GroupM que ha publicat The Wall Street Journal indica que Google controla més d’un 95% de la publicitat de cerques als Estats Units i més d’un 50% dels anuncis de pantalla. passa, els usuaris busquen el que sigui molt ràpid i troben la informació necessària directamen­t en els resultats de cerca, com la previsió meteorològ­ica, un resultat esportiu o una conversió de moneda. Un altre dels factors esmentats per Google és que en els resultats s’hi poden trobar maneres de connectar amb els negocis que no són necessària­ment clics, com ara saber l’horari d’una botiga per visitar-la presencial­ment, o un número de telèfon, que genera una trucada, però no un clic.

L’últim element a tenir en compte en l’univers zero clic són les apps. Hi ha resultats que directamen­t obren una aplicació que està instal·lada al mòbil, sense connectar al navegador amb una pàgina web. Google argumenta que els últims anys ha millorat molt el seu navegador per oferir cada vegada més nombre de serveis i que la seva pàgina de resultats, que solia mostrar deu enllaços blaus per pàgina al mòbil, ara en mostra una mitjana de 26 a webs.

DISPARITAT ORDINADOR-MÒBIL Les consultes que no donen clics amb el telèfon són més de tres quartes parts

EXPLICACIO­NS DE L’EMPRESA Els usuaris reformulen les propostes i troben moltes solucions en les respostes

DOMINI SENCER Té un 91% del mercat de cercadors i als EUA un 95% d’anuncis en resultats

 ??  ?? SimiliarWe­b
LA VANGUARDIA
SimiliarWe­b LA VANGUARDIA
 ?? ARND WIEGMANN / REUTERS ??
ARND WIEGMANN / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain