La Vanguardia (Català-1ª edició)

La privacitat i la fi de les galetes

-

Google ha anunciat que el 2022 el seu navegador Chrome impedirà, pensant en la privacitat, que les pàgines web facin servir galetes de tercers. El canvi pot suposar un tomb en la publicitat en línia, ja que evita que els anunciants puguin rastrejar l’activitat d’un usuari a internet per oferir-li publicitat dirigida. En navegadors com ara Safari d’Apple i Firefox, aquest bloqueig ja hi és, però Chrome, com altres productes de Google, domina el mercat mundial.

El gegant de les cerques ha assegurat a més que no reemplaçar­à les galetes per identifica­dors alternatiu­s que puguin rastrejar l’activitat de les persones a internet. Sembla una batalla guanyada per a la privacitat, com argumenta Google, tot i que queden molts dubtes.

La nova tecnologia de Google es diu FLoC, acrònim en anglès d’aprenentat­ge federat de cohorts. Es tracta d’una proposta estàndard per a navegadors que, segons Google, permetrà “publicitat basada en interessos al web” sense que els anunciants puguin identifica­r un usuari en concret. A cada individu se l’inclourà –ho decidirà un algorisme– en un gran grup d’usuaris.

Amb el FLoC, l’historial de navegació a internet de cada usuari queda en principi amagat, però el navegador ho consultarà per assignar cada persona a una cohort. Alguns analistes creuen que Google no intenta crear un mur de privacitat per bloquejar l’orientació publicitàr­ia, sinó un recinte de privacitat dins del seu propi navegador. ¿Respecta més la privacitat el rastreig en un grup no triat per l’usuari que el rastreig individual? Ja hi ha agències com la del Regne Unit que investigue­n aquestes noves fórmules.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain