La Vanguardia (Català-1ª edició)

França redueix la seva previsió de creixement a un 5% per les restriccio­ns

- PARÍS

El Govern francès ha reduït un punt percentual la previsió de creixement de l’economia del país per al 2021, fins a un 5%, a causa de l’impacte de les noves restriccio­ns en vigor per frenar la pandèmia.

“Tancar les escoles i 150.000 comerços és indispensa­ble per frenar la circulació del virus, però aquestes mesures tindran un impacte sobre l’economia. Revisarem el nostre creixement d’un 6% a un 5%”, va dir el ministre d’Economia i Finances, Bruno Le Maire, al setmanari Le Journal du Dimanche.

Fins ara hi havia un confinamen­t lleu en 19 departamen­ts, amb tancament de comerços no essencials o restriccio­ns de viatges interns, però dimecres passat, el president, Emmanuel Macron, va decidir estendre’l a tot el país. Aquesta ampliació va entrar oficialmen­t en vigor dissabte a les set de la tarda, hora habitual del començamen­t del toc de queda, i durarà un mes.

“Entenc la immensa preocupaci­ó dels comerciant­s. Els continuare­m donant suport. Permetrem que rebin una ajuda mensual de fins a 200.000 euros del fons de solidarita­t. Indemnitza­rem igualment part de les seves reserves no venudes. I els lloguers de les empreses que siguin alts s’assumiran fins a un límit de 10 milions d’euros”, va dir Le Maite. El cost total estimat d’aquests ajuts a l’abril serà d’11.000 milions d’euros.

“La promesa presidenci­al de ‘costi el que costi es mantindrà’. Ens permetrà recuperar-nos més ràpid i més fort quan les restriccio­ns sanitàries s’aixequin”, va afegir el ministre. El 2020, l’economia francesa va caure un 8,2 % a causa de l’impacte de la pandèmia.

L’alentiment del creixement fa que també hagi pujat, aquesta vegada en mig punt i fins a un 9%, la previsió de dèficit públic per a aquest any segons una altra entrevista conjunta de Le Maire amb l’emissora RTL, el diari Le Figaro i la cadena LCI.

De moment, segons un sondeig publicat ahir diumenge per Le Journal du Dimanche, la confiança en l’Executiu respecte al pla sanitari es manté en uns nivells semblants als que tenia a mitjans de març. Un 51% de ciutadans francesos diu a més a més que confia en la seva ajuda a les empreses enfront de les dificultat­s que ha provocat la pandèmia, un 42% creu en la seva capacitat per tirar endavant la campanya de vacunació i un 35% considera que està afrontant de manera eficaç la crisi del coronaviru­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain